Kostimi srpskog dizajnera Aleksandar Protića na pozorišnoj premijeri u Nansiju Foto: Aleksandar Poritić

Srpski modni dizajner i kostimograf Aleksandar Protić kreirao je kostime za predstavu savremenog plesa "A Folia", premijerno izvedenu sinoć u Nacionalnoj Operi Lorraine u francuskom gradu Nansi.

Protić je naveo da je njegova uloga u kompaniji baleta Loren (CCN-Ballet de Lorraine) – a za čiji je ceo ansambl kreirao kostime, rezulat višegodišnje saradnje sa jednim od internacionalno najistaknutijih portugalskih koreografa mlađe generacije Markom da Silva Fereirom.

Fereirina „A Folia“ će u Nacionalnoj Operi Loren, čiji su temelji postavljeni 1758. godine, a kroz koju u sezoni prođe skoro 100.000 gledalaca svih uzrasta i još više turista, prema rečima Protića do 12. marta imati još tri izvođenja pre odlaska na turneju.

Protić koij već četvrt veka živi i radi između Beograda i Lisabona gde redovno predstavlja svoje kolekcije na lisabonskoj nedelji mode, navodi da Fereira predstavljenom koreografijom prikazuje nesvakidašnje elemente kojima obiluje folia – originalni, razigran oblik portugalskog etno plesa iz 15. veka koji su prvobitno izvodili pastiri, i da ih prevodi i pravi paralelu sa igrom i atmosferom noćnih klubova današnjice.

Aleksandar Protić Foto: Miša Obradović

Protić navodi da sa Markom Da SIlva Fereirom sarađuje od 2020. kada je radio kostime za njegovu predstavu “Corpos de Baile” (Tela plesa) za Nacionalni balet Portugala.

– Radili smo i na predstavi „Fantasie Minor“ francuskog koreografskog nacionalnog centra „Caen“ kao i na „Carcaça“ koja je od premijernog izvođena u gradskom pozorištu Kampu Alegre u Portu, u oktobru 2022. godine na svetskoj turneji – naveo je Protić koji duže od dve decenije sarađuje sa većinom najistaknutijih portugalskih koreografa, kako mlađe tako i starije generacije.

Protić je takođe i predavač i profesor modnog dizajna na Fakultetu digitalnih umetnosti u Beogradu, Univerziteta Metropolitan, gde je zajedno sa kolegama uveo novine i osavremenio način studiranja modnog dizajna po ugledu na internacionalne škole dizajna na kojima su i sami imali prilike da studiraju i predaju.

Bonus video: Najpopularniji klasični balet 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar