Foto:Igor Kupljenik/MI-PRESS / Shutterstock Editorial / Profimedia/EPA-EFE/Yuri Edmundo/Goran Srdanov/Nova.rs

Samo je sada važno da reprezentacija Srbije ne poklekne, kaže za Nova.rs književnik, dramski pisac, i strastveni ljubitelj fudbala Božo Koprivica.

Posle prve utakmice koju je naša reprezentacija odigrala na 22. Svetskom prvenstvu u Kataru književnik i dramski pisac, koji toliko voli fudbal i piše o njemu da mu je čak posvetio i knjigu „Samo bogovi mogu obećati“, priča za naš sajt o tome kakve su dalje šanse Srbije na Mundijalu u grupi G.

I najpre nas Božo Koprivica podseća kakav je trener reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi bio svojevremeno igrač na terenu:

– Stojković je bolje igrao u reprezentaciji, nego u Zvezdi. Njegovo učešće je bilo veoma važno devedesetih. Jugoslavija je tada bila blizu da igra finale. Nego se desila ta nesreća 1990. godine u osmini finala na Svetskom prvenstvu u Italiji protiv Argentine kada je Jugoslavija, objektivno, bila bolja. Vrlo je važno što je Dragan Stojković shvatio da je s ovog tla. Jugoslavija, kada su svi govorili da treba da se raspadne, bila je prvak sveta za mlade u fudbalu, i pobedila je Zapadnu Nemačku, Istočnu Nemačku i Brazil u rukometu, košarci i vaterpolu… Piksi je shvatio da samo ofanzivan fudbal priliči ovom tlu i ovom mentalitetu. Zato smo se i kvalifikovali za Svetsko prvenstvo u utakmici protiv Portugalije – smatra naš sagovornik.

Da je popunjavao svoj tiket za utakmicu Srbija-Brazil na stadionu Lusail, odnosno prognozirao ishod, najpre bi imao na umu moć veznih igrača:

Sve uvek zavisi od toga koliko se igrači sa sredine terena angažuju. Najviše nadalje polažem nade u Milinković-Savića da hrani dobrim loptama centarfore. Većinu fudbalera čine igrači koji su ponikli u Partizanu, pogotovo oni koji igraju napred, i Vlahović i Mitrović – napominje Koprivica, inače poznat kao pasionirani navijač crno-belih.

Dušan Vlahović Foto:Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Ali, prvi meč Srbije na ovom Svetskom prvenstvu, u kojem je izgubila od Brazila s 2:0 nije po sudu našeg sagovornika odlučujući, već je to ona poslednja u grupnoj fazi takmičenja, zakazana za 2. decembar:

– Sve zavisi od utakmice sa Švajcarskom. Ne treba da potcenjujemo Švajcarsku, jer njihovi igrači igraju u engleskim, italijanskim i francuskim klubovima vrlo važne uloge. Ta utakmica može da bude presudna jer ovo s Brazilom je bila prva utakmica! Samo je važno da nadalje ne pokleknemo. Bez obzira na ovaj rezultat s Brazilom, nije to toliko važno. Ne verujem da će ovaj tim da bude poljuljan uprkos porazu od Brazila – odsečan je Koprivica.

Božo Koprivica Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Ako ne računamo reprezentaciju Srbije, Božo Koprivica, kako priznaje za naš sajt, na ovom Mundijalu navija upravo za Brazil, koji nas je porazio u prvom meču:

– Kad pominjete fudbal, ako se neke zemlje mogu nazvati fudbalskim, uglavnom su to latinoameričke ili engleske zemlje. Međutim, Brazil je simbol fudbala. Između ostalog i zbog toga što je najveći fudbaler koji je ikad igrao Pele! A najbolji je fudbaler zato što je sa 17 godina osvojio Svetsko prvenstvo, i bio je među najboljima u tadašnjoj reprezentaciji Brazila. Dao je pet golova u polufinalu i u finalu, igrajući s Garinčom i ostalim velikim fudbalerima. A najbolji je i zato što je posle 12 godina, što su svetlosne godine u fudbalu, te 1970. isto bio najbolji igrač Svetskog prvenstva, kada je Brazil superiorno osvojio prvo mesto u Meksiku – objašnjava Božo Koprivica i na kraju dodatno obrazlaže zašto mu je izbor Brazil:

– Oni još uvek igraju lopte, još uvek imaju najveći dar, i igraju s tim velikim, velikim zadovoljstvom!

Bonus video: Srpski navijači čekaju meč s Brazilom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar