Foto: Lev Radin / Zuma Press / Profimedia

Esej Džoan Rouling, kojim je izazvala buru u javnosti ličnim stavovima o transrodnim osobama i mnogi su ga ocenili uvredljivim, ponovo se našao u žiži javnosti zbog nominacije za Raselovu nagradu, prenose svetski mediji.

Autorka serijala o dečaku čarobnjaku Hariju Poteru otkrila je da je bila žrtva seksualnog zlostavljanja i porodičnog nasilja, ali je esej u kom je o tome pisala izazvao snažnu osudu dela javnosti pošto je u njemu iznela i stavove o pravima transrodnih osoba i određivanja trans žena kao žena.

„Želim da trans žene budu sigurne. U isto vreme, ne želim da devojke i žene koje su to po rođenju budu manje sigurne. Kada otvorite vrata toaleta ili garderoba bilo kom muškarcu koji veruje da je žena ili se tako oseća – a, kao što sam rekla, potvrda pola sada može da se dobije bez ikakve potrebe za hirurškom intervencijom ili hormonske terapije – onda otvarate vrata bilo kom i svakom muškarcu ko želi da uđe“, napisala je, između ostalog, Roulingova u tom eseju, navodeći i da će „uspon trans aktivizma izbrisati koncept pola koji definiše živote mnogih žena“.

Objavljujući ovaj esej u junu izazvala je veliku buru, pre svega u LGBTQ zajednici, ali i u široj javnosti, a posebno među njenim fanovima. Dva najveća sajta koja okupljaju fanove serijala o Hariju Poteru („The Leaky Cauldron“ i „Mugglenet“) odmah su se ogradila od autorkinih uverenja, kao i glumci Denijel Redklif i Ema Votson, filmski Hari Poter i Hermiona, koji su uz to izrazili i podršku aktivistima za prava transrodnih osoba, podseća „Dojče vele“.

Sa druge strane, grupa pisaca, javnih intelektualaca i aktivista, među kojima su i Noam Čomski, Margaret Atvud i Salman Ruždi, potaknuta tim i drugim primerima ostrakizovanja zbog javno iznetih stavova uputila je otvoreno pismo u kojem skreće pažnju na to da slepo insistiranje na političkoj korektnosti ugrožava slobodu govora. Roulingova, koja je takođe potpisala to pismo, a nedavno je objavila i knjigu „Ikabog“, za sada se nije oglašavala ovim povodom.

Na društvenim mrežama kritikovana je sada i odluka britanskog BBC-a, koji je 2017. godine ustanovio Raselovu nagradu, da prihvati nominaciju eseja Džoan Rouling. Među njima je i urednik magazina GQ Dejvid Levesli, koji navodi da je britanska medijska kuća time pohvalila njen „potpuno neobavešteni“ esej koji „opravdava transfobiju“.

 

U opisu nagrade koju je BBC ustanovio navodi se da ona „slavi novinarstvo i pisanje koje poštuju intelektualne i moralne vrline iskazane u Raselovoj prozi“. Britanski javni servis saopštio je da je, iako je Roulingova mnoge uvredila svojim komentarima o transrodne osobe, ta uvređenost „cena slobodnog govora“, ističući da nominacija ne znači i da su saglasni sa njenim stavovima.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar