Dž. K. Rouling
Foto: grab / Ferrari / Profimedia

Autorka knjiga o Hariju Poteru Dž. K. Rouling je otkrila da je bila seksualno zlostavljana u svojim dvadesetim i da je u prvom braku bila žrtva porodičnog nasilja, ali je progovorila i o optužbama zbog transfobije.

Rouling je u dugačkom eseju koji je napisala otkrila da je njen prvi brak, sa portugalskim studentom novinarstva Horheom Arantesom, bio nasilan.

Njena ispovest je stigla nakon što je izjavila da menstruaciju imaju žene, a ne osobe, posle čega je optužena za transfobiju, a kritike na njen račun su uputili i glumci iz Harija Potera – Danijel Redklif i Ema Votson. Napade je okarakterisala kao nemilosrdne i zatim je rešila da sa svetom podeli svoje teško životno iskustvo.

2011.
Foto: Chris Jobs / Alamy / Profimedia

„Pogođena nemilosrdnim napadima trans aktivista na društvenim mrežama, u trenutku kada sam deci pokušavala da dam povratnu informaciju o crtežima koje su crtali za moju knjigu tokom karantina, u subotu sam provela dosta vremena na jako mračnom mestu u svojoj glavi, jer su mi se vratila sećanja na ozbiljan seksualni napad koji sam pretrpela u svojim dvadesetim.

Napad se desio u vremenu i prostoru u kom sam bila ranjiva, a taj muškarac je iskoristio priliku.

Nisam mogla da izbrišem ta sećanja i bilo mi je teško da zadržim bes i razočaranje zbog toga što moja vlada bezbednost žena tretira opušteno.

Javna ličnost sam duže od 20 godina i nikada javno nisam govorila o tome da sam žrtva porodičnog nasilja i da sam bila seksualno zlostavljana. Ne zato što se stidim stvari koje su mi se desile, već jer su traumatične za prisećanje. Takođe, štitim i svoju ćerku iz prvog braka“, piše Rouling.

Ona ima jednu ćerku Džesiku (26) iz braka koji je trajao 13 godina. Bivši suprug Arantes je 2000. godine priznao da je jednom „izuzetno jako“ ošamario Rouling i izbacio je iz njihove kuće u Portu.

Pročitajte još:

„Ove stvari pominjem baš sada ne jer pokušavam da izazovem saosećanje več iz solidarnosti sa ogromnim brojem žena koje imaju prošlost sličnu mojoj…

Uspela sam da pobegnem iz svog nasilnog braka uz teškoće, ali sada sam udata za istinski dobrog i principijalnog čoveka, bezbedna sam, sigurna kao što ni za milion godina ne bih očekivala da ću biti. Ipak, ožiljci koje nasilje i silovanje ostave ne nestaju bez obzira koliko si voljena i bez obzira na to koliko para zarađuješ“, piše Rouling.

Ona je izrazila „duboku zabrinutost zbog pritiska pod kojim su mladi ljudi zbog promene pola“. Čak u jednom delu sugeriše da bi možda i sama postala muškarac da je u pubertetu bila izložena sličnim pritiscima i „pretvorila se u sina kog je njen otac otvoreno uvek priželjkivao“.

Osvrnula se i na svoj kontroverzni tvit.

„U subotu uveče kasno, gledajući dečje crteže, pre nego što sam otišla u krevet, zaboravila sam prvo pravilo Tvitera – nikad, baš nikad ne očekuj pristojnu konverzaciju i reagovala sam na nešto što sam osetila da je degradirajuća terminologija o ženi. Progovorila sam o važnosti roda i od tada plaćam visoku cenu. Bila sam transfobična, pička, kučka, zaslužila sam brisanje, udarce i smrt. Ti si Voldemor, rekao mi je neko, očigledno smatrajući da je to jedini jezik koji razumem.

Ogroman broj žena je opravdano uplašen od trans aktivista. Znam to jer su mnoge od njih stupile u kontakt sa mnom i ispričale mi svoje priče. Plaše se iznošenja privatnih podataka na mreže, otkaza, nasilja. Bez obzira na moje targetiranje koje je beskrajno neprijatno, odbijam da se naklonim pokretu za koji verujem da čini očiglednu štetu tražeći da se žena kao političko, biološko biće potisne i koji pokriva predatore.

Stojim uz hrabre žene i muškarce, gej, strejt i trans koji se zalažu za slobodu govora i mišljenja, kao i za prava i sigurnost najranjivijih u našem društvu – mladoj gej populaciji, osetljivim tinejdžerima i ženama koje su rešene da zadrže svoj jednopolni prostor“, piše Rouling.

Pred kraj eseja ona navodi da nijedna od žena koje kritikuju aktiviste ne mrzi trans ljude.

„Naprotiv. Mnoge od njih su se zainteresovale za rodna pitanja pre svega iz zabrinutosti za trans mlade, i jako saosećaju sa trans-odraslim ljudima koji jednostavno žele da žive svoj život, ali koji se suočavaju sa napadima jer ne podržavaju aktiviste“, piše Rouling.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar