Foto: Philipp Rathmer Brigitte

Koncert svetski poznate perkusionistkinje Evelin Gleni i eksperimentalnog muzičara iz Sente, Silarda Mezeija održaće se 9. oktobra u Gradskoj koncertnoj dvorani sa početkom u 20 časova. Njihov koncert koji predstavlja zanimljiv umetnički spoj, biće uvod u poslednji programski luk Evropske prestonice kulture – Druga? Evropa, a danas je počela prodaja ulaznica.

Dvostruka dobitnica Gremi nagrade, Evelin Gleni, će nastupiti zajedno sa Silardom Mezeijem, muzičarem i kompozitorom iz Sente koji izvodi i komponuje savremenu improvizovanu muziku, i Polar Kvartetom koji čine: Silard Mezei – viola, Bogdan Ranković – klarinet, bas klarinet, alto i tenor saksofon , Ivan Burka – vibrafon, marimba, perkusije i Ervin Malina – kontrabas. Pre improvizacije sa Silardom Mezeijem, Evelin će izvesti i delo „Komad za ples“ kompozitora Džejmsa Kijana, koje je komponovano baš za nju.

Evelin Gleni i Silard Mezei su 2018. godine snimili album improvizovane muzike pod nazivom „The Core-tet Project“ sa još dva vrsna improvizatora Džonom Hemersamom i Majklom Džeferijem Stivensom. Ovo će biti njihovo prvo zajedničko izvođenje pred publikom u sklopu projekta „Kreativne ambasade i ambasadori“ čiji je upravo cilj povezivanje velikih svetskih zvezda sa umetnicima iz Srbije.

Foto: Jim Callaghan

Jedinstvena inkluzivna radionica sa Evelin Gleni

Nesvakidašnja inkluzivna radionica „Oseti zvuk“, koju vodi svetski poznata perkusionistkinja Evelin Gleni, održaće se 8. oktobra u Muzičkoj školi „Isidor Bajić“ sa početkom od 11 časova. Radionica je namenjena muzičarima, nastavnicima muzike, plesačima, defektolozima, aktivistima i svima koji se aktivno bave muzikom i inkluzijom. Pored osnovnih muzičkih znanja o perkusijama, cilj radionice je i da učesnicima pomogne da prepoznaju i razviju svoje potencijale, unaprede alate za korišćenje muzike u kreiranju inkluzije i da pruži drugačiji pristup umetnosti. Trajanje radionice je 90 minuta i održaće se na engleskom jeziku, uz prevod na srpski znakovni jezik.

Evelin Gleni je gluva od svoje dvanaeste godine i nastupa bosonoga, kako bi celim svojim telom osetila muziku. Poznata je i po održavanju perkusionističkih radionica. Njena misija je naučiti svet da zaista sluša i da pruži drugačiju perspektivu doživljaja muzike.

Programski luk Druga? Evropa biće veliko finale Evropske prestonice kulture koji će od 7. oktobra do 27. novembra pokrenuti pitanja dominantnih vrednosti u evropskoj kulturi i umetnosti i dovesti do otkrivanja drugačijih, alternativnih, marginalizovanih, manjinskih i buntovnih izraza.

Foto: Andy McCreeth

Bonus video: Cane i poziv na veliki koncert Partibrejkersa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar