Foto: Obala Art Centar/Promo

Filmsko ostvarenje "Koncentriši se, baba" scenariste i reditelja Pjera Žalice iz Sarajeva, od 18. januara biće dostupno za publiku širom sveta na onlajn OnDemand platformi kućnog bioskopa Meeting Point - Ondemand.kinomeetingpoint.ba.

Ostvarenje je svetsku premijeru imalo na prošlogodišnjem 26. Sarajevo Film Festivalu, a kako je bio predstavljen virtuelno, u prva dva sata film je gledalo skoro 14.000 ljudi u 42 zemlje.

U koprodukciji Bosne i Hercegovine i Turske, film će od ponedeljka biti dostupan širom sveta, a sam najavni slogan glasi „Jedna porodica, dva testamenta, jedan rat“.

U aprilu 1992. godine, brojna porodica, razbacana po celoj Jugoslaviji, okuplja se u Sarajevu oko stare majke koja je na samrti. Baba nije dobro, ali prognoza porodičnog lekara da je njena smrt pitanje minuta, pretvara se u sate, a zatim i dane. Počinju spletke, sukobi i prevare oko nasledstva koje će ostati iza starice, a naročito oko velike porodične kuće u Sarajevu. Baba i poslednjim uzdasima voljno učestvuje u tome, a možda je upravo to i održava u životu. Intrige i spletkarenje na štetu jedne od sestara ovoj porodici su važnije od jasnih, zastrašujućih znakova nadolazeće kataklizme, a kada je prevara otkrivena, već je sve kasno – ovo je siže filma Žalice.

U filmu koji je u Srbiji prikazan premijerno na Internacionalnom festivalu filmske režije u Leskovcu LIFFE, a potom i na festivalu Autorskog filma igraju Emir Hadžihafizbegović, Branimir Popović, Jasna Žalica, Alma Prica, Admir Glamočak, a u ulozi babe je – Mira Banjac.

Pjer Žalica na Sarajevo film festivalu, Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL

„Film pršti živim, fizičkim interakcijama glumaca“, „Emocionalno uzbudljiva freska u kojoj se glumci nadmeću“, „Najbolji i najzreliji film reditelja Pjera Žalice“, samo su neke od kritika koje su pratile ovo ostvarenje.

Reditelj Žalica je poznat po filmovima „Gori vatra“ gde su igrali Bogdan Diklić i supruga režisera Jasna Žalica, i „Kod Amidže Idriza“ sa Mustafom Nadarevićem, koji je preminuo prošle godine.

Na platformi Ondemand.kinomeetingpoint.ba do kraja meseca biće dostupni i filmovi „Mare“ Andree Štake (u BiH, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Sloveniji i Kosovu), „Pun mjesec“ Nermina Hamzagića (u celom svetu) i „Otac“ Srdana Golubovića (u BiH i Sloveniji).

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar