Čedvik Bozman u filmu "Ma Rainey's Black Bottom" Foto: Netflix / Everett / Profimedia

Čedvik Bozman, glumac iznenada preminuo u septembru 2020. godine, mogao bi da bude kandidovan za Oskara za ulogu u filmu "Ma Rainey's Black Bottom".

Trka za Oskara ove godine duža je i neizvesnija nego ranije: usred pandemije, ceremonija je odložena za 28. april (moći će da učestvuju i filmovi završeni do 28. februara), ali sa linkovima za gledanje na ekranima umesto uobičajene pompe i žurki.

„Ipak, tu je bar jedna kategorija za koju smem da predvidim favorita: u trci za najboljeg glumca, Čedvik Bozman ima primat zbog svog izuzetnog ostvarenja u ‘Ma Rainey’s Black Bottom’. Ako dobiju priliku da odaju priznanje pokojnoj zvezdi, glasači za Oskara sigurno neće propustiti da je iskoriste“, piše Kajl Bjukenen, filmski kritičar „Njujork tajmsa“.

 

„Iako Bozmanova smrt stvara osećaj važnosti da mu se oda priznanje, njegov rad u ovoj filmskoj adaptaciji Augusta Vilsona zaslužio bi Oskara bez obzira na sve: on je jednostavno toliko jak u toj gruboj i drskoj ulozi koja je daleko od njegovog stoičkog izvođenja u ‘Crnim panterima’. Posthumne dodele Oskara nisu baš česte, ali Bozman podseća na Hita Ledžera u ‘Mračnom vitezu’, koji se pojavio u jednoj od svojih najhvaljenijih uloga na kraju svoje prekratke karijere“, piše Bjuekenen.

Kritičar „Njujork tajmsa“ dodaje i da svejedno ne treba očekivati da Bozman bude u trci sa bilo koja četiri glumca, da bi izbor u ovoj kategoriji mogao da bude jedan od onih za pamćenje zbog drugih kandidata i predviđa kojih još 10 značajnih imena bi moglo da se nađe u konkurenciji:

1) Riz Ahmed za ulogu pank metal bubnjara koji je ogluveo u „Zvuku metala“

2) Kingzli Ben-Adir kao Malkolm X u „Jednoj noći u Majamiju“

3) Saša Baron Koen kao Borat u nastavku istoimene komedije

4) Tom Henks za ulogu veterana građanskog rata u „Vestima iz sveta“

5) Entoni Hopkins za ulogu dementnog oca porodice u „Ocu“

6) Delroj Lindo za ulogu veterana u filmu Spajka Lija „Da 5 Bloods“

7) Geri Oldman za naslovnu ulogu u filmu „Menk“ Dejvida Finčera

8) Lakit Stenfild za ulogu doušnika iz redova „Crnih pantera“ u „Judi i crnom Mesiji“

9) Džon Dejvid Vošington za ulogu filmadžije u složenoj vezi sa devojkom u „Malcolmu i Meri“

10) Stiven Jeun za ulogu oca-imigranta u filmu „Minari“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar