andrej koncalovski printscreen facebook.com/a.konchalovsky
andrej koncalovski printscreen facebook.com/a.konchalovsky

Koronavirus je možda zaustavila filmsku industriju, ali Andrej Končalovski, jedan od najuglednijih filmskih i pozorišnih reditelja, radi punom parom u rodnoj Rusiji.

Reditelj Andrej Končalovski (82) želi da snimi dokumentarac o svakodnevnom životu u karantinu i istraži poetsku stranu ovozemaljskog, pa je pozvao „obične“ Ruse da mu u tome pomognu.

– Svi smo završili zajedno na pustom ostrvu i to je veoma zanimljiva stvar – izjavio je Končalovski za AFP.

Od kraja marta on poziva preko društvenih medija svoje poštovaoce i pratioce (samo na Fejsbuku ima 400.000 njih) da snime kratke video-filmove za projekat koji je nazvao „Karanin na ruski način“ (#карантин_по_русски).

– Uzmite svoje pametne telefone, snimite svoje nove rutine, svoje omiljeno mesto u kući ili poslovni sastanak i napravićemo od toga filmove – rekao je reditelj u video-pozivu.

Svake nedelje on postavlja svojim „korediteljima“ razna pitanja. Želi da mu pričaju o svojim strahovima i novim ritualima ili koja je najluđa stvar koju su kupili tokom izolacije.

Već su mu stigle na hiljade klipova i fotografija.

– Ovi snimci nastali su u njihovim sobama, na oronulim simsovima ili u omiljenoj staroj fotelji. Ponekad čitaju naglas ili filozofiraju o mehanizmima za preživljavanje. U jednoj sceni razmenjuju vodku preko terasa, u drugoj voze bicikl do komšijinih vrata – kaže nekadašnji saradnik i školski prijatelj Andreja Tarkovskog i brat Nikite Mihalkova, reditelj poznat po filmovima „Raj“, „Greh“, „Sibirijada“, „Tango i Keš“, „Marijini ljubavnici“, „Kuća ludaka“, .

U sklopu projekta „Karantin na ruski način“ Končalovski je zamolio buduće reditelje da mu kažu svoje mišljenje o prirodi karantina u Rusiji i kako se on razlikuje od karantina u Kini ili Evropi. Reditelj smatra da njegovi sunarodnici mogu bolje da se prilagode krizi od zapadnjaka.

– Specifičnosti života u Rusiji stvorili su u ovdašnjem čoveku ogromnu sposobnost da se odupre sankcijama. Zato ćemo mi ovo muški izdržati – ocenio je ruski reditelj.

Foto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI

On nije jedini filmski umetnik koji je pod izolacijom pronašao novu inspiraciju.

Reditelj i producent Timur Bekmambetov („Dnevna straža“, „Noćna straža“, „Tražen“), koji se smatra jednim od izumitelja formata screenlife (život na ekranu) – gde se radnja u potpunosti dešava na ekranima kompjutera – želi da producira film o karantinu u tom novom žanru.

Poput Končalovskog i on je pozvao sunarodnike da daju svoj doprinos kratkim video-snimcima i idejama za scenario za projekat koji je nazvao „Priče iz karantina“. Te priče, objašnjava, mogu biti stvarne ili izmišljene.

– Danas sve više živimo na svojim ekranima umesto u stvarno životu: tamo se zaljubljujemo, ljutimo, dobijamo i gubimo poslove i pokušavamo da shvatimo ko smo – kazao je Bekmambetov (58) za AFP iz Kazanja, 800 km istočno od Moskve.

Timur Bekmambetov, Foto: EPA/JENS KALAENE

U prvoj epizodi profesionalni glumci učestvuju na jednoj veb konferenciji.

– Karantin ubrzava upotrebu novog audio-vizuelnog jezika. Tradicionalni film, koji je tokom ove krize poptuno zaustavljen, postaje bajat. Više nas ne zanimaju filmovi o pljačkama banke u eri elektronskog plaćanja ili o serenadama ispod balkona u vremenu društvenih mreža – tvrdi Bekmambetov.

Ruska filmska industrija će zbog pandemije izgubiti oko 60 odsto profita ove godine, glase preliminarne procene ministarstva kulture, ali onlajn platforme nude mogućnost da se zaradi. Tome se nada i Galija Fathutdinova (35), glumica koja pravi kratke filmove.

Kada je epidemija krenula, držala je časove glume u Kini, a po povratku u Rusiju odlučila je, takođe preko društvenih mreža, da lansira seriju kratkih filmova o ovom specifičnom životnom iskustvu. Pozvala je na destine svojih prijatelja glumaca – koji su do jednog ostali bez posla zbog korone – da učestvuju u projektu koji je nazvala „Izolovani“.

– To je priča o svemu što se dešava u izolaciji: ljubavi, izdaji, politici – rekla je Fathutdinova za AFP.

Sada traži onlajn kupca za svoj film – jedna od malobrojnih preostalih mogućnosti za distribciju u vremenu karantina – kako bi mogla da plati glumce.

– Moramo nekako preživeti ova čudna vremena – poručuje Galija.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare