Foto: Printscreen/YouTube

Prestižna nagrada "Darko Kraljić" za muzičko stvaralaštvo/ životno delo u domenu popularne muzike za 2022. godinu, dodeljena je kompozitoru Slobodanu Markoviću.

Tu odluku je donela stručna komisija Udruženja kompozitora Srbije u sastavu Rade Radivojević, predsednik i kompozitori Žarko Dančuo, Jovan Maljoković, Vladan Vučković – Paja i Dragoljub Ilić.

Slobodan Marković, kompozitor, aranžer, producent i pijanista je od početka svoje bogate karijere pokazao da se radi o višeslojnoj muzičkoj ličnosti.
Kao muzičar sa klasičnim muzičkim obrazovanjem a sa osećajem za savremene muzičke tokove, u ovoj sredini uživa ugled i poštovanje koje je stekao izuzetnim doprinosom u više muzičkih pravaca.

Kao vrsni pijanista nastupao je sa svim našim najpoznatijim orkestrima i muzičkim grupama. Pominjemo njegov doprinos na legendarnim izdanjima Bijelog Dugmeta, Zdravka Čolića, Olivera Mandića i mnogih drugih, a sa podjednakim uspehom je nastupao kao solista džez i simfonijskog orkestra.

Neretko je i sam dirigovao orkestrima i dobijao priznanja u zemlji i inostranstvu. Bio je nezaobilazni solista u muzici za filmove i TV serije za koje su muziku pisali Zoran Simjanović, Voki Kostić, Kornelije Kovač i bezmalo svi najpoznatiji autori primenjenog muzičkog žanra.

Na neki način, on spada u one, danas retke, „renesansne“ ličnosti koje svojom raznovrsnošću, na najvišem nivou „pokrivaju“ širok spektar muzičkih delatnosti.
Kao rodonačelnik elektronskog zvuka na ovim prostorima, svojim autorskim radom je postavio osnove estetike elektronskog zvuka koju danas slede generacije zaljubljenika u ovaj muzički žanr.

Slobodno se može reći da do danas, ne samo u Srbiji, već i na prostoru bivše Jugoslavije, nema vokalnog soliste za koga Slobodan Marković nije napisao aranžman ili je bio u ulozi muzičkog producenta.

Podsetimo se samo pesama, „Princeza“ (Slađana i Dado), „Daljine“ (Maja Odžaklijevska), „Osloni se na mene“ (Oliver Mandić), „Kad bi moja bila“ (Zdravko Čolić), „Ljubim te pesmama“ (Ekstra Nena) i mnoge druge koje su ostavile neizbrisiv trag u domaćem stvaralaštvu popularnog žanra.

Bonus video: Konstrakta nastupila kao gošća Beogradske filharmonije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar