Foto:Predrag Mitić

Kompozitor i gitarista Zoran Branković održaće koncertnu promociju cd izadnja PGP RTS pod nazivom "Lefterija" 24. septembra u 20 časova u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine.

Na koncertu će, uz Brankovića, učestvovati još 14 vrhunskih srpskih muzičara raznih generacija koji će činiti kamerni orkestar „Lefterija“.  Orkestar izvodi muziku na raznim instrumentima – gitare, oboa, engleski rog, flauta, viola, violina, violončelo i bubnjevi.

– Album „Lefterija“ je nastao iz potrebe da se kroz muziku otvori novi prostor i kanal slobode za svakog od nas. Otud i samo ime albuma (grčki: ελευθερία/lefteria – sloboda). Sa željom da, slušajući ovu muziku, svako dodirne svoj delić slobode, odlučio sam da čitav album bude sastavljen isključivo od instrumentalnih numera. Zato i kreativnost koji svaki slušalac doživljava putovanjem kroz ovaj album biva individualna. Pokazalo se da su oni koji su slušali „Lefteriju“ imaju različite doživljaje ove muzike, jer ona ne nameće bilo kakve asocijacije, niti slušaoca usmerava ka određenom raspoloženju ili razmišljanju – objašnjava Zoran Branković, gitarista i kompozitor i autor „Lefterije“.

Foto:Predrag Mitić

Branković dodaje i da nije sklon da precizno odredi stil muzike koju nudi ovaj album:

– Ako se mora baš mora izvršiti neko opredeljivanje kada je u pitanju stil, može se reći da je u pitanju Klasika Light, sa dosta primesa etno muzike, popa, pa i roka.

Ovakav miks stilova nije neubičajan za Zorana Brankovića, a ponajmanje je slučajan. U pitanju je muzičar koji je svoju karijeru započeo kao mladi roker iz Čačka, gde je, još kao gimnazijalac, zajedno sa drugovima, među kojima su bili i Bora Đorđević i Zoran Radosavljević – Best (jedan od osnivača Galije), osnovao „Dečake s Morave“. Kasnije je bio član Vatre, pevač i kompozitor Krvne grupe, poznate po više puta obrađivanom hitu „Da te milijem“. Kasnije se okreće popu i radi ne samo na autorskoj muzici, već i na aranžmanima za bendove, poput Zane (Rane, Alhemičar…) Muziku čiji su koreni balkanski, a ponajviše srpski, piše i aranžira za instrument koji najviše voli – gitaru.

Izdao je šest CD izdanja ( Solunac, S kolena na koleno, Školjka, Trojanac, Uspavanke, Brankovići, Beograd). Autor je i dve knjige posvećene počecima rokenrola u Čačku, kao i koautor zbirke notnih zapisa za dve gitare koja je 2023. godine objavljena kao izdanje Izdavaštva PGP RTS i Prometeja. I mada se, po pristupu većine kritičara koji su već album čuli, „Lefterija“ svrstava u World Music, nazivi kompozicija podsećaju da su autorove slobode pokrenute na ovom podneblju, prostoru Balkana.

Bonus video: Vanna održala koncert za medije