Foto: Arhiva

Film Radoša Bajića “Heroji Halijarda” je produkciono zahtevniji od "Djece Kozare", ostvarenja Lordana Zafranovića, koje ima i "naglašeni internacionalni karakter", tvrde članovi komisije Filmskog centra Srbije obrazlažući svoj predlog da se na konkursu prvi film podrži sa 52 miliona, a drugi sa 30 miliona dinara.

Posle dva neuspela pokušaja, Zafranović, reditelj iza kojeg su briljantna ostvarenja poput „Okupacije u 26 slika“, „Pada Italije“, „Krvi i pepela Jasenovca“, „Večernjih zvona“, dobio je 30 miliona dinara na konkursu Filmskog centra Srbije za projekat koji će raditi po scenariju Arsena Diklića (1922-1995).

U obrazloženju komisije koju su činili Borislav Anđelić (predsednik), Miroslav Lekić, Aleksandar Gatalica, Saša Radojević i Aleksandar Protić, za „Djecu Kozare“ navedeno je da je to „potresna i tragična priča univerzalne poetike, o stradanju dece u logorima smrti tokom postojanja zloglasne fašističke tvorevine NDH u Drugom svetskom ratu“.

„‘Djeca Kozare’ prema scenariju renomiranog jugoslovenskog književnika Arsena Diklića, besprekornim filmskim jezikom i upečatljivim dramaturškim izrazom, prati sudbinu troje dece, sestre Rade, brata Mićka i najmlađeg Gojka leta 1942, koji doživljavaju u ovoj emotivnoj, istinitoj i dirljivoj priči, svakakve strahote u okolnostima najmonstruoznijih ustaških zločina. Ugledni jugoslovenski reditelj Lordan Zafranović, koji se u svom značajnom dosadašnjem radu afirmisao i proslavio traganjem za korenima mržnje i zla, boreći se za toleranciju i ljubav na prostorima našeg regiona, vidi realizaciju ovog projekta kao svojevrsnu ‘baladu o zlu i dobru koji se prepliću’, konstatovali su članovi komisije.

Lordan Zafranović, Foto:Nemanja Jovanović

Film će se, prema rediteljskoj viziji, na univerzalnom nivou baviti danas sve prisutnijom pojavom revizionizma fašizma i negiranja zločina u Evropi, naročito u društvima nastalim nakon raspada nekadašnje Jugoslavije, koja je tolika da će, prema rečima Zafranovića, ovaj film biti „krik protiv prisutne negacije i zaborava“.

Na pitanje portala Nova.rs zbog čega je za Zafranovićev film predloženo skoro dvaput manje novca nego za Bajićevu dramu, član komisije FCS Aleksandar Protić pozvao se na obrazloženje ovog tela: „Uzimajući u obzir budžetska ograničenja koja konkurs ima, a s obzirom na naglašeni internacionalni karakter projekta na kojem su insistirali i producent i reditelj filma i ubedljivo naglašavanje na gotovo zatvorenoj produkcionoj strani od strane više producenata iz regiona, Praga i Evrope, predlog je da se ovom filmu dodeli finansijska podrška od 30 miliona dinara koja će biti više nego dovoljna inicijalna osnova za zaokruživanje ostalih produkcionih stavki koje je Komisija ocenila kao izvesne“.

– U razgovoru sa producentima došli smo do zaključka da imaju ideju da konkurišu sa projektom u Hrvatskoj i Češkoj i da su im prognoze po tom pitanju dosta solidne. Taj film, za razliku od Bajićevog, ima veći koprodukcioni potencijal zbog reditelja Lordana Zafranovića, koji je državljanin Hrvatske i više od 15 godina živi u Pragu. Kada vam producent kaže da može da pribavi novac na drugoj strani, onda to malo olakšava komisiji da raspodeli novac da bude pravedno za sve – objasnio je Protić.

Aleksandar Gatalica je kratko rekao da su oba filma bila „jednako konkurentna“ i da je „oba trebalo podržati na ovaj način“.

-To su zapravo bila jedina dva projekta koja su kompletno produkciono izvodljiva i sa najkvalitetnijim scenarijima – dodao je Gatalica.

Nakon serija „Selo gori, a baba se češlja“, „Ravna gora“, „Psi laju, vetar nosi“, filmova „Led“, „Za kralja i otadžbinu“, „Braća po babine linije“, Radoš Bajić sa svojim produkcijskom kućom „Kontrast studios“ planira snimanje ratne drame o operaciji spasavanja savezničkih pilota u proleće i leto 1944. godine.

 

Ključna vrednost ovog scenarija, prema mišljenju komisije FCS, vezana je za snažni dramski sukob proistekao iz činjenice da su „dva brata u oružano suprotstavljenim stranama“, a „dodatni kvalitet je melodramska linija nastala zaljubljivanjem njihove sestre u američkog pilota“.

„‘Heroji Halijarda’ je ambiciozan projekat, koji obuhvata mnoštvo likova i široku skalu važnih istorijskih događaja i privatnih istorija. Imajući u vidu dosadašnja iskustva producenta može se očekivati filmski sadržaj privlačan širokom krugu gledalaca. Budući da je reč o produkciono zahtevnom sadržaju, Komisija predlaže finansijsku podršku u iznosu od 52 miliona dinara“, navedeno je u obrazloženju.

Član komisije, scenarista i reditelj Saša Radojević kaže za Nova.rs da je Bajićev film produkciono zahtevniji od Zafranovićevog.

– U Bajićevom filmu ima mnogo scena koje su produkciono zahtevne i zahtevaju veća sredstva. Oba filma zahtevaju veći budžet nego što je ovde opredeljeno. Ovo je samo inicijalna kapisla za te filmove da dalje traže sredstva neophodna za snimanje – naglašava Radojević.

O Zafranovićevom projektu kaže da je „respektabilan“.

– Arsen Diklić je jedan od najboljih scenarista jugoslovenskog filma. „Ne okreći se, sine“, „Salaš u Malom ritu“, „Zimovanje u Jakobsfeldu“… napravio je izuzetna dela o deci u vrtlogu rata i „Djeca Kozare“ je njegovo finalno delo koje se nadovezuje na prethodne radove. Lordan Zafranović je izuzetan reditelj i to je spoj koji treba da proizvede film koji će svakako ostati u dugom životu“, kazao je Radojević.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare