Milan Vlajčić Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Komemoracija novinaru, književniku i kritičaru Milanu Vlajčiću biće održana u ponedeljak, 14. februara u 12 časova u Dorćol Platzu.

Milan Vlajčić će, kako je već saopšteno, biti kremiran u sredu, 16. februara, na Novom groblju, a ispraćaj u kapeli biće održan u 12.30 časova.

Novinar, kritičar i književnik Milan Vlajčić preminuo je 9. februara u 83. godini u Beogradu. Istoga dana u dnevnim novinama „Nova“ i na sajtu Nova.rs objavljena je poslednja kritika iz Vlajinog pera – ona knjige „Uliks“ Puriše Đorđevića („Gradac“ ) koju je naslovio „Mladomir režira Džojsa„.

– Bio je jedan od retko obrazovanih ljudi – rekao je književnik i akademik Ljuba Simović o Vlajčiću za Nova.rs, dok je Mihajlo Pantić ocenio da je bio „veliki popularizator umetnosti“.

Vlajčića je Peca Popović nazvao „najradoznalijim čovekom kojeg je Beograd imao, graditeljem ovog grada“, a Dragan Velikić „simbolom spontanog autoriteta“, dok je Ivan Čolović zaključio:

– Jednom i nikad više smo imali čoveka kakav je Milan Vlajčić.

Podsetimo, Vlajčić je od početka rada sajta Nova.rs bio stalni filmski i književni kritičar. U protekle dve godine Vlaja je potpisao nebrojeno kritičkih prikaza filmova, knjiga, a sa čitaocima portala Nova.rs delio je svoja sećanja na susrete sa velikanima kinematografije, literature, muzike…

Pre nego što je počeo da piše za Nova.rs, više od decenije bio je filmski kritičar i kulturni komentator dnevnog lista „Blic“, a do 2004, punih 35 godina radio je u dnevniku „Politika“, kao novinar, urednik, pozorišni, radio i filmski kritičar. Uređivao je i rubrike Kultura u „Studentu“, „Mladosti“, i časopise: „Vidici“, „Gledišta“ i „Književni glasnik“. Objavio je veliki broj predgovora, pogovora, ogleda i knjiga i bio je dobitnik silnih nagrada.

Bonus video:

Milan Vlajčić u Nevermajndu  

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar