Hekuba, ne Hekuba Foto:Christophe Raynaud de Lage, coll. Comédie-Française, Festival d’Avignon 01

Francusko pozorište Komedi fransez gostovalo je sinoć se predstavom "Hekuba, ne Hekuba“ Tijaga Rodrigeša u Narodnom pozorištu, prvi put u okviru Beogradskog internacionalnog teatarskog festivala (Bitef).

Posetioci ispunjenog Narodnog pozorišta ispratili su sa višeminutnim ovacijama i aplauzima autorski komad portugalskog umetnika Tijaga Rodrigeša, koji će na Velikoj sceni ponovo biti izveden večeras.

Publika 58. Bitefa sa velikom pažnjom je ispratila nastup Komedi fransez, trupe osnovane 1680. godine, u predstavi koja kao svoju polaznu tačku uzima mit o Hekubi i njenoj deci, koju je izgubila u Trojanskom ratu, uz korištenje i Euripidove tragedije „Trojanke“ i „Hekuba“.

U svom prvom predstavljanju pred srpskom publikom Rodrigeš proširuje ovaj kontekst savremenom istinitom pričom o specijalizovanoj ustanovi za decu sa autizmom u Ženevi i majci koja, u želji da zaštiti svoje dete, tuži tu instituciju nakon što je u javnost izašla priča o zlostavljanju štićenika.

Predstava „Hekuba, ne Hekuba“ koja je nedavno imala premijeru na prestižnom festivalu u Avinjonu, stigla je zahvaljujući Bitefu i do Beograda, kako bi istražila univerzalne teme patnje, pravde i majčinske ljubavi, i pitala da li svet u kojem deca stradaju uopšte zaslužuje da bude spasen.

Drugo gostovanje trupe Komedi fransez u Srbiji, prvi put su nastupali 1936, rezultat je dugogodišnje saradnje Francuskog instituta i Bitefa, koji traje od 25. septembra do 4. oktobra pod sloganom „Lepota (ne)će spasiti svet”, uz učešće deset produkcija iz Nemačke, Francuske, Švajcarske, Bolivije, Brazila, Holandije, Belgije, Slovenije, Hrvatske i Srbije.

Pokrovitelji festivala su Sekretarijat za kulturu Grada Beograda i Ministarstvo kulture Srbije.

Bonus video: Reditelj Milo Rau na Bitefu o Rio Tintu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar