Koncert povodom 90. rođendana Eduarda Grača
Foto: Kolarčeva zadužbina/Promo

U čast jubileja - 90 godina od rođenja čuvenog profesora Eduarda Grača, violinista Dragan Sredojević će na Kolarcu 15. septembra, svirati Bramsove sonate za violinu i klavir.

Koncert počinje u 20 časova u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, a Sredojevića će na klaviru pratiti Nenad Ivović. Eduard Grač je ruski narodni umetnik, najstariji profesor i šef gudačke Katedre na čuvenom moskovskom Konzervatorijumu „Čajkovski“. Ove godine se u celom muzičkom svetu obeležava profesorov veliki jubilej – 90 godina od rođenja.

Violinista Dragan Sredojević će izvoditi sonate za violinu i klavir nemačkog kompozitora Johanesa Bramsa, koja se ubrajaju među najzahtevnija dela u kompletnoj muzičkoj literaturi.

Sredojević je jedan od najistaknutijih srpskih violinista mlađe generacije, čije je umeće široko poznato i visoko cenjeno u celom svetu. Svoje akademsko obrazovanje započeo je na Fakultetu muzičke umetnosti, u klasi profesorke Marije Jokanović, a nastavio na moskovskom Konzervatorijumu “P. I. Čajkovski”, u klasama profesora Marine Jašvili i profesora Eduarda Grača, gde diplomira sa najvišim ocenama za samo tri godine.

Sa samo 25 godina, kao najmlađi koncertmajstor, dobija poziv da vodi čuveni Londonski simfonijski orkestar, sa kojim snima za Bi-Bi-Si radio i koncertira po Velikoj Britaniji i Evropi.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar