Ko to tamo peva: Foto: Promo

Film "Ko to tamo peva", reditelja Slobodana Šijana i scenariste Dušana Kovačevića, osvaja bioskope širom Francuske, saopštili su iz Centar filma koji je producent kultnog ostvarenja.

Digitalno restaurisana verzija remek-dela, proglašenog za najbolji srpski i jugoslovenski film, prikazan je u 12 francuskih bioskopa nakon što su otvoreni kada je ukinut lokdaun u ovoj zemlji. U Centar filmu navode da ga je za tri nedelje videlo više od 3.000 gledalaca, a u planu je da bude prikazan u još 50 bioskopa u Francuskoj.

Podsetimo, „Ko to tamo peva“, snimljen 1980, četiri decenije nakon premijere na najprestiženijem svetskom filmskom festivalu na kojem je osvojio Nagradu publike, selektovan je prošle godine u programu „Kan klasik“, koji predstavlja retrospektivu najznačajnijih ostvarenje iz istorije ove manifestacije, ističe se u saopštenju.

„Ponovno prepoznavanje kultnog klasika ispred bioskopskog platna jedne evropske zemlje, pobeda je Šijanovog dela i srpske kinematografije koja i dalje ume da osvaja različite auditorijume. Filmska umetnost je moćno oružje koje olakšava upoznavanje i nudi zajednički jezik za nove generacije“, izjavila je ovim povodom Jadranka Blanuša, producentkinja i direktorka Centar filma.

Komična, pitoreskna saga „Ko to tamo peva“ počinje u pustari i zabiti, iz koje 1941, dan uoči nemačkog napada na Jugoslaviju, dotrajalim autobusom firme „Krstić i sin“, za Beograd kreće grupa ljudi. Stari, „rastureni“ autobus sa svojim neobičnim i „zavrnutim“ putnicima komična je slika jedne epohe u raspadanju, kraja jednog sveta koji će nestati u eksploziji i plamenu.

U ovoj višestruko nagrađivanoj satiričnoj komediji reditelja Slobodana Šijana, zapažene uloge ostvarili su doajeni jugoslovenskog glumišta Pavle Vuisić, Aleksandar Berček, Danilo Bata Stojković, Mića Tomić, Dragan Nikolić, Neda Arnerić, Slavko Štimac, Taško Načić i Borislav Stjepanović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar