Foto: Promo

Izložba "Zamišljene granice" biće otvorena 23. juna na Subinom platou u novosadskom Limanskom parku, u javnom prostoru na 49 jarbola i trajaće do 28. avgusta, najavili su organizatori.

Umetnici, aktivisti i kolektivi iz 49 zemalja okupili su se na poziv kustoskog tima, kojeg čine Miloš Miletić i Mirjana Radovanović iz KURS-a, kako bi se osvrnuli na pojam „Tvrđava mira“, jedan od tematskih okvira projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2022“, čiji je izložba „Zamišljene granice“ deo. 

Podeljena u tri celine, izložba ukazuje na fenomene društva u kojem živimo, kao što su: evrocentričnost, nasleđa kolonijalizma, neokolonijalizam, eksploatacija, migracije…

Srbija se dugi niz godina graniči sa Evropskom unijom. I dok je geografski deo evropskog kontinenta, kulturološki je često okarakterisana kao spoj istoka i zapada, evropske kulture i orijenta. KURS pojmom „Tvrđava mira“ otvara mnoga pitanja o evropskom nasleđu i odnosu spram drugih naroda i kultura – gde počinje ta tvrđava i ko je njen tvorac, ko ili šta je pretnja za mir koji ta tvrđava štiti i ko, kako i kada ima dozvolu da uđe u tvrđavu, i da li je slobodan kada unutra kroči.

„Okupili smo učesnice i učesnike iz različitih delova sveta i ponudili im prostor da iznesu svoj utisak i stav spram evropske kulture, nasleđa kolonijalizma, ali i savremenih praksi neokolonijalizma. A četrdeset devet zastava izložbe `Zamišljene granice` u Limanskom parku zajedničkim snagama mapiraju stvarnost koju često ne želimo da prihvatimo, postavljaju nova pitanja i otvaraju prostor traganju za odgovorima koji će voditi ka izgradnji boljeg i pravednijeg društva“, beleže kustosi Miloš Miletić i Mirjana Radovanović.

Foto: Promo

Učesnici izložbe su: Alaa Abu Asad i Ulufer Çelik (Palestina i Turska, Holandija), Selma Asotić (Bosna i Hercegovina, SAD), SABA (Rumunija), Nika Autor (Slovenija), bak.ma digital media archive of social movements (Turska), Leslie Fernandez Barrera (Čile), Fokus grupa (Hrvatska), Jelena Grujičić (Srbija), Vladan Jeremić i Rena Redle (Srbija), Filip Jovanovski i Ivana Vaseva (Severna Makedonija), Ena Jurov (Hrvatska), Adela Jušić (Bosna i Hercegovina), Yazan Khalili (Palestina), Uroš Krčadinac (Srbija), Hythm L-Wrdny (Egipat), Bojan Mrđenović (Hrvatska), Paula Baeza Pailamilla, kustos Ignacio Szmulewicz (Čile), Pravo na vodu (Srbija), Nataša Prljević (Srbija, SAD), Baris Seyitvan (Turska), Daniel Toca (Meksiko), Jaśmina Wójcik (Poljska) i Ala Younis (Jordan).

Bonus video: Izložba Ervina Vurma u MSUB

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar