Foto: UK Parobrod

Antologija ženske regionalne književnosti "RegiOna" biće predstavljena u utorak, 31. januara u 19 časova u UK Parobrod, saopšteno je iz ove institucije.

Antologiju ženske regionalne književnosti „RegiOna“, koja predstavlja 17 književnica iz Srbije, Hrvatske, BiH, Slovenije i Crne Gore, priredila je Vladislava Gordić Petković.

Na tribini u Parobrodu 31. januara o antologiji (izdanje Saveza feminističkih organizacija (Re)konekcija), govoriće Vladislava Gordić Petković, moderatorka je Katarina Lazić, urednica književnog programa u Parobrodu, dok će autorke zastupljene u ovom izdanju – gošće iz Novog Sada i Beograda – Andrea Popov Miletić, Maja Solar, Ana Marija Grbić i Slađana Nina Perković pročitati odlomke iz svojih knjiga.

Te večeri će takođe tribini onlajn prisustvovati i Ivančica Đerić iz Kanade, Maša Dabić iz Beča, Adisa Bašić iz Sarajeva, Tatjana Stupar Trifunović iz Banjaluke i Ksenija Popović iz Pariza.

“Reći da dela autorki koje žive i rade na prostoru od Novog Sada do Mostara, od Banjaluke do Vankuvera i od Beograda do Ljubljane, poput lokalno i regionalno priznatih Senke Marić, Ivančice Đerić, Slađane Nine Perković i Adise Bašić pa sve do autorki koje su ostvarile velike čitalačke uspehe i izvan granica nekadašnje domovine i izvan maternjeg jezika kao u slučaju Tanje Stupar Trifunović ili Lane Bastašić možda odviše rone u svakodnevicu značilo bi biti pomalo površan i prilično nepravedan: jer,svakodnevica njihovih junakinja je nezaceljivo razdešena i apsurdna, suviše razorna da bi dozvolila ikakvo mešanje politike u upropašćavanje života onih koji su nenadmašni u sabotiranju sebe samih. Pored zavičajnih i poetičkih saveza koje autorke uspostavljaju, deleći teme i egzistencijalne nedoumice, za svaku od njih se može reći da hrabro korača opisima opore i opasne ženske svakodnevice“, navela je Vladislava Gordić Petković, književna kritičarka portala Nova.rs, u predgovoru Antologije.

Bonus video: Danica Vukićević, dobitnica NIN-ove nagrade

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar