Knjižari u rukavicama, ljubitelji knjiga koji drže odstojanje između polica sa knjigama oko kojih se širi miris asepsola slika je u većini koju bi uskoro mogla da zameni slika katanca na vratima. Neke od manjih knjižara su već zatvorene zbog pandemije.

– Skratili smo radno vreme svih naših knjižara, rade od 10 do 18 sati, dve knjižare u Kikindi smo zatvorili po preporuci lokalnih vlasti, jer je tamo žarište koronavirusa u Srbiji, a zatvorena je i naša knjižara na Aerodromu „Nikola Tesla“. Sve ostale trenutno rade, u skladu sa preporukama Vlade Srbije. Da li će i one biti zatvorene, još ne znamo, ali ćemo svakako postupiti onako kako budu radili i drugi – kaže Zlatica Đokić Katanić iz „Službenog glasnika“.

U lancu knjižara „Vulkan“ kažu slično. I njihove knjižare širom Srbije rade u jednoj smeni, do 18 sati, ali i ovde kažu da za sada nema informacija da će biti zatvaranja.

Radnice u knjižarama sa rukavicama/Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

– Radimo u skladu sa preporukama Vlade. Dezinfekciona sredstva su podeljena po knjižarama, ostalo je u fazi nabavke – kaže Nataša Nikačević, menadžerka u „Vulkanu“.
Upitana da li su pripremljeni za potpuna zatvaranja knjižara, ona kratko kaže da je to teško reći i da se „situacija menja iz dana u dan“.

Razmak među ljubiteljima knjiga

Knjižara „Dereta“ danas, Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

U „Deretinim“ knjižarama radno vreme je takođe skraćeno, a knjižari nose i rukavice.
– Primenjujemo mere dezinfekcije i povećane higijene, knjižari nose rukavice, a objavili smo i Uputstvo o merama prevencije za koronavirus na vidljivim mestima u knjižari. Osim toga, molimo kupce da drže razmak između sebe ispred kase – kaže Kata Kaluđerović iz „Derete“.
Na pitanje da li sledi i zatvaranje, ona navodi da će svakako primenjivati sve mere predostrožnosti.
– Želimo da budemo odgovorni i prema svojim zaposlenima i prema posetiocima knjižare – ističe ona.

Knjižara Bookastore u Cara Lazara već je zatvorena zbog opasnosti od širenja koronavirusa/Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Neke od manjih knjižara u Beogradu i Novom Sadu već su zatvorene. U popularnom “Beopolisu” u Domu omladine Beograda odlučili su da ne rade i pre uvođenja vanrednog stanja, a negde u isto vreme zatvoreni su i „Bukastor“ (knjižara izdavačke kuće „Booka“), obližnja knjižara “Apropo” i još neke manje knjižare u centru Beograda.

„Poručite knjigu telefonom, donosimo vam kući“

I knjižara „Zenit“ u Novom Sadu ne radi od 16. marta, ali su sugrađanima koji vole knjige ostavili poruku da, ako im je potrebna neki od naslova, mogu da ga poruče pišući im na društvenim mrežama ili ih pozivajući telefonom, a knjižari će im je onda dostaviti na kućnu adresu. U međuvremenu su na svojim stranicama ponudili i popuste na cene dečjih knjiga.

Na potpuno zatvaranje spremni su i u kafe-knjižari “Bulevar books” u najvećem vojvođanskom gradu. Kafe ne radi, a knjižara je za sada otvorena od 10 do 18 sati.
– Radimo za sada skraćeno, ali očekujemo da će ubrzo potpuno biti zabranjen rad knjižara, pa ćemo prestati skroz – kaže Milan Tripković, jedan od vlasnika knjižare „Bulevar books“.
Knjižari dovode i da je, nakon prvih nekoliko dana, sada već i osetan pad poseta knjižarama.
– Prvih dana je bilo onih koji su dolazili, nisu baš bile gužve, ali su ostavljali dosta novaca. Ali danas jedva da je neko ušao – kaže Tripković.

Knjižara Dereta u Knez Mihailovoj/Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Slično ocenjuju i u beogradskoj „Dereti“ i navode da se čitaoci uglavnom opredeljuju za kupovinu preko interneta.
– Da bismo im izašli u susret, rešili smo da podelimo troškove dostave za sve porudžbine preko našeg sajta za celu Srbiju. Za dve porudžbine preko 2.000 dinara, dostava je besplatna, a ispod toga je 99 dinara – kaže Kata Kaluđerović.

Radnica sa maskom i rukavicama u knjižari „Delfi“ u Knez Mihailovoj/Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Izdavač „Laguna“ je već sa početkom širenja virusa, zajedno sa lancem knjižara „Vulkan“, „otključao“ na dva dana kompletnu bazu elektronskih knjiga s pozivom čitaocima da skinu naslove koji im se dopadaju. Da li će takvu akciju ponoviti za sada nije poznato.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram