Foto: UK Parobrod/Promo

Knjige prošlogodišnjeg dobitnika Nobelove nagrade za književnost Abdulrazaka Gurne biće tema tribine u Parobrodu u petak, 21. oktobra, saopšteno je iz ove ustanove kulture.

Razgovor o knjigama nobelovca, koje su kod nas izašle u izdanju „Čarobne knjige“, počeće 21. oktobra u 19 časova, precizira se u saopštenju.

O knjigama “Raj“ (prevod M. Pavićević i V. D. Janković) “Napuštanje“ (D. Tuševljaković) i “Život posle života“(O. Petronić) Abdulrazaka Gurne govoriće Dragana Kovačević, urednica za književnost Radio Beograd 2, Darko Tuševljaković, pisac i prevodilac i Katarina Lazić, urednica književnog programa u Parobrodu.

Roman “Raj“ iz 1994. godine, iz uže konkurencije za nagrade Buker i Vitbred o dečaku kojeg otac prodaje da bi otplatio dug, najpoznatije je Gurnino delo, dok je “Napuštanje“ o zabranjenoj vezi između Evropljanina i Afrikanke, kao i njenim posledicama, nakon pola veka, kritika ocenila kao “ozbiljnu studiju prirode ljubavi, rase i carstva“. Delo “Život posle života“ bavi se posledicama delovanja vojnih kontigenata formiranih u nemačkoj istočnoj Africi.

Foto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Abdulrazak Gurna, koji je rođen 1948. godine, rođen je na Zanzibaru, u Indijskom okeanu, u Tanzanija. Britanski akademik, univerzitetski profesor i pisac u svojoj prozi bavi se temama egzila, kolonijalizma i prekršenih obećanja vlasti, u okviru istorije i kulture afričkog kontinenta.

Posle prošlogodišnjeg dobitnika Gurne, 6. oktobra je za laureatkinju Nobelove nagrade za književnost proglašena francuska autorka Ani Erno.

Bonus video: Proglašenje Ani Erno za dobitnicu Nobelove nagrade za književnost

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar