Foto: Awakening Photo Agency / Alamy / Alamy / Profimedia

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost je Abdulrazak Gurna, pisac rodom sa Zanzibara, saopšteno je na konferenciji za novinare u Stokholmu.

Gurna je nagradu dobio za „beskompromisno i saosećajno prodiranje u posledice kolonijalizma i sudbinu izbeglica u procepu između kultura i kontinenata“, stoji u obrazloženju Švedske akademije.

Gurna je odrastao na ostrvu Zanzibaru, ali je u Englesku stigao kao izbeglica 1960-ih. Objavio je 10 romana i niz kratkih priča. U obrazloženju Nobelovog komiteta navodi se da se tema izbeglištva proteže kroz njegov celokupan opus.

Gurna piše na engleskom jeziku, a najpoznatiji roman mu je „Paradise“, koji je bio u užem izboru za Bukerovu nagradu 1994. godine i u čijem fokusu je život dečaka u istočnoafričkoj državi koju je upropastio kolonijalizam.

Trenutno živi u Velikoj Britaniji i predaje englesku književnost na Univerzitetu Kent.

Među ostala dela Gurne ubrajaju se i romani „Memory of Departure“, „Pilgrims Way“ i „Dottie“, koji se svi bave njegovim imigrantskim iskustvom u Velikoj Britaniji.

Kladioničari su najviše šansi davali Francuskinji Ani Erno, ali i Nguđi Van Tjongu, kenijskom piscu. U najužem krugu favorita bili su Ljudmila Ulicka, Haruki Murakami, Margaret Atvud, ali i hrvatska spisateljica Dubravka Ugrešić.

Nobelovu nagradu dodeljuje Švedska kraljevska akademija, a sastoji se od zlatne medalje i novčane nagrade u iznosu od 10 miliona švedskih kruna ili 1,1 milion dolara.

Novčani iznos nagrade potiče od zaveštanja koje je ostavio tvorac nagrade, švedski pronalazač Alfred Nobel, koji je umro 1895. godine.

Švedska akademija je saopštila da ove godine neće biti svečanog uručenja priznanja u Stokholmu, već da će dobitnik biti odlikovan u svojoj zemlji.

Prošle godine je Nobelova nagrada za književnost pripala je američkoj pesnikinji Luiz Glik.

Bonus video: Nobelova nagrada – zanimljive činjenice

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar