Dobitnica Nobelove nagrade za književnost je Ani Erno, francuska spisateljica, saopšteno je na konferenciji za novinare u Stokholmu.

Najvećom nagradom u svetu literature ovenčana je zbog „hrabrosti“, naveli su, između ostalog, u obrazloženju članovi Švedske akademije, koja dodeljuje svake godine ovo priznanje.

Francuska spisateljica je 115. po redu dobitnica prestižnog priznanja.

Nobelova nagrada za književnost prvi put je dodeljena 1901. godine. Dobio ju je tada Sili Pridom. Do sada ju je dobilo 118 književnika, od čega su 102 laureata bili muškarci, a samo je 16 žena nagrađeno Nobelom. Najmlađi laureat bio je Džozef Radjrad Kipling, koji je te 1907. imao samo 41 godinu, a najstarija je bila Doris Kipling, kojoj je bilo 88 godina 2007. kada je ovenčana Nobelom. Samo dvojica dobitnika, u čitavoj istoriji, odbilo je ovo priznanje – Boris Pasternak 1958, i Žan-Pol Sartr osam godina kasnije.

Prošle godine Nobela za knjževnost dobio je Abdulrazak Gurna, pisac rodom sa Zanzibara, a nagrada, podsetimo, podrazumeva zlatnu medalju i novčanu nadoknadu u iznosu od 10 miliona švedskih kruna, što je nešto više od milion dolara.

Bonus video: Ko je bio Alfred Nobel

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar