Zoster Foto:Toni-Kvesic

U Zemaljskom muzeju u centru Sarajeva pronađeno je beživotno telo. Inspektori Edib i Mido alarmirani su odmah. Međutim, dok su stigli na mesto zločina tela više nema. Da li je neko iz Zemaljskog muzeja imao skrivene motive da ga skloni?

Postavljajući pred sebe rešenje ove enigme dvojica inspektora otkrivaju čitavu mrežu korupcije i kriminala koji seže daleko dalje od Sarajeva…

Ovo bi bio kratak kroki nove serije „Kotlina“, koja će ovih dana početi da se emituje u BiH. Scenario i produkciju potpisuje Amra Bakšić Čamo, a reditelj i kreator je Danis Tanović, koji je, predstavljajući je na nedavno završenom 28. Sarajevo film festivalu, najavio kao „vizuelno drugačiju od svega na šta su navikli gledaoci u BiH, ali i šire“.

I dok gledaoci željno iščekuju prvih pet nastavaka serije, ekipa već snima drugu sezonu. Publika Sarajevo film festivala imala je priliku da pretpremijerno vidi dve epizode serije u kojoj Feđa Štukan igra inspektora Ediba, a Boris Ler je Mido.

Ekipa serije „Kotlina“ na Sarajevo Film Festivalu Foto:Promo/SFF/Obala Art Centar

U „Kotlini“ Danisa Tanovića, kojem se u rediteljskoj stolici na čas pridružila i Aida Begić, pored Štukana, Lera, Ide Keškić, Vedrane Božinović, Izudina Bajrovića, jednu od ključnih uloga igra i Mario Knezović. Glumac iz Mostara, s kojim smo se susreli u Sarajevu, osvrće se za Nova.rs na simboliku samog naslova serije:

– Osim one vidljive da Sarajevo zaista jeste u kotlini, simbol je i toga da se u njoj nešto uvek kuva, u njoj nešto stalno vri, bilo to dobre ili loše stvari…

Od Tanovićeve serije očekivanja u Bosni, ali i šire u regionu velika su, a Knezović je ovako opisuje:

– U pitanju je kriminalistička priča. Glavni junaci, inspektori suočavaju se s ogromnim problemima, pre svega kriminalom. Igram Senčija, koji samo što je izašao iz zatvora i postavlja se pitanje može li se nazvati bivšim negativcem. Jer, ne zna hoće li se vratiti starom zanatu ili ne… Senči je „stara škola kriminalca“, s nekim kodeksima kojih se drži“, zbog čega je u sukobu sa novim generacijama.

Serija je, kako priča Knezović, ogledalo i ovog regiona, kriminala, korupcije specifičnih za Bosnu, ali i ostale države bivše Jugoslavije.

– Ali, takođe je i produkt nečije kreativnosti, mašte i talenta. To vam je kao Zabranjeno pušenje tokom osamdesetih – tek kada je prošlo neko vreme mi smo se poistovetili sa tom muzikom, i počeli da prepoznajemo Sarajevo po njoj. Mislim da će i oni koji budu gledali ovu seriju doživeti Sarajevo na drugačiji način i jednoga dana ga prepoznavati po „Kotlini“.

I dok priznaje da u poslednje vreme postoji hiper produkcija serija na ovom tlu, glumac, ali i muzičar ipak ističe da one imaju prednosti, bar za glumca:

– Zanimljivo je družiti se s jednim likom tako dugo vremena. Baš je nedavno Danis Tanović govorio kako kad završiš film, to je to, a evo mi smo sada počeli da snimamo drugu sezonu „Kotline“. Nastavljamo da se igramo s tim likovima, stavljamo ih u neke sasvim nove, neočekivane situacije da bismo videli kako će reagovati, kako će se ponašati. Film snimiš za mesec i po dva, a uz seriju si mesecima, godinama. Pa pogledajte samo „Breaking Bad“ – snimana je osam godina…

Iza Knezovića je, pored „Kotline” i uloga u nagrađivanoj srpskoj seriji u produkciji kompanije „United Media“ – „Kljun“.

– Ta forma, serije već godinama je popularna u celom svetu, a prisutna je čak i na festivalima. Ne samo što Sarajevo film festival ima ustanovljene nagrade za serije, već i Kan. Pa, „Kljun“ je dobio priznanje u Kanu, onda i u Sarajevu. Ako je serija dobra, kao i film, svakako će privući publiku, držati im pažnju. Serije su se nametnule kao sasvim novi medij, a vidim ih kao produženu ruku filma – kaže glumac.

Mario Knezović, kao ponosni Mostarac, pomalo i zavidi Sarajevu što, kako priznaje, ima najbolju smotru filma u regionu:

– Sarajevo zaista živi za ovaj festival. I ceo grad je svaki put, od taksista do recepcionara, u festivalskom duhu. Zato se, valjda, i osećam dobro kad dođem u Sarajevo, uvek je zabavno, živo, ima puno interakcije među ljudima, a i dobro je mesto za susrete s onima iz industrije i nove poslovne šanse, saradnje – ocenjuje naš sagovornik.

Priseća se da, kada je došao u Srbiju da snima „Kljun“, ovde nikoga nije znao:

– Samo sam se bacio u vodu (smeh)! Bio je to ogroman izazov, i novo, veliko iskustvo. Ispostavilo se da je bilo predivno raditi sa svim tim ljudima, pogotovo s mojom partnerkom u seriji Ivanom Vuković.

Iako sve više snima Mariju Knezoviću već 22 godine, od kad je osnovao grupu Zoster, muzika je primarna stvar:

– Tu sam car, jer sve je u mojim rukama – i reditelj sam, i glumac, i scenarista. Gluma mi je neka vrsta dodate vrednosti. Nemam pritisak da idem iz uloge u ulogu, jer muzika je uvek tu. Nedavno smo se vratili iz Španije gde smo snimili novi spot, spremamo album koji ćemo objaviti do kraja godine, a sledeće krećemo s koncertima. Biće veselo!

Bonus video: Ivana Vuković, dobitnica Srca Sarajeva

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar