Ruben Ostlund Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Šta treba da poseduje jedan muški model? Ovo je pitanje koje u svlačionici postavlja gomili mladih muškaraca golih do pasa "voditelj", u sceni kojom počinje film "Trougao tuge" Rubena Ostlunda.

Grafika:Slađana Đermanović/Nova.rs

Pre nego što se munjevito pređe na kasting tih istih modela, gladnih da reklamiraju malo Balensijagu, malo H&M – sasvim svejedno, stiže i odgovor na pitanje – da dobro izgleda, ali i da dobro hoda! Nema veze što će svi misliti da je gej, i što će kao muški model zarađivati tri puta manje od koleginica…

Sledi kasting i zgodan mladić nikako da se opusti – agenti koji ga ocenjuju mu zato poručuju: „Otvori i napući malo usta“; „Je l` možeš malo da opustiš taj trougao tuge između obrva i čela…“

I baš je ostvarenje „Trougao tuge“, koje je odnelo najveću nagradu na čuvenom Kanskom festivalu – Zlatnu palmu, „zavrtelo točak“ 28. Sarajevo film festivala.

Čini se kao da su se sve Sarajlije sjatile večeras na relativno mali prostor između Narodnog pozorišta Sarajevo, Bosanskog kulturnog centra, i Ljetnjeg kina Koka-kola. Saobraćaj blokiran, „pršte“ trube iz automobila, pomešane s muzikom koja trešti na sve strane, što iz okolnih kafića, otvorenih bina, do one s festivalskih punktova.

U gotovo celoj ulici Branilaca Sarajeva paradna atmosfera, ne može da se prođe ni sredinom, a kamoli trotoarom… Svi izašli da bi baš tu bili viđeni, uparađeni „za sve pare“, od mladih do dama i gospode u godinama…

Sarajevo film festival

Zvanice šetaju crvenim tepihom ispred Narodnog pozorišta, a onda bulumenta ljudi hrli nekoliko stotina metara dalje, kako bi zauzela svoje mesto u Ljetnjem kinu, fantastičnom bioskopu na otvorenom, i tu videla na sceni slavnog švedskog sineastu Rubena Ostlunda, koji se u Sarajevo vratio posle nekoliko godina. Nije samo došao da bi njegov film, koji je trijumfovao u Kanu, najavio sarajevskoj publici, već i da bi primio nagradu. Pozdravljen burnim aplauzom kada se popeo na scenu Ljetnjeg kina, ovako se obratio publici:

– Bio sam predsednik žirija ovog festivala 2018, ali nikada nisam bio u prilici da vidim ovaj prostor. Fantastično je biti ovde, jer ovo i jeste suština filmskog iskustva – gledati filmove zajedno. Divno sam se proveo i prošli put kad sam bio, i zato je sjajno vratiti se ovde, a naročito dobiti počasnu nagradu, pogotovo što je bilo toliko sjajnih laureata pre mene. Velika je čast a drago mi je što mogu i da najavim svoj film, pogotovo zbog Zlatka Burića, koji je napravio sjajnu ulogu – kazao je Ostlund, zvezda prve večeri 28. Sarajevo film festivala.

Foto: Jelena Koprivica/Nova.rs

A onda je imao jednu molbu za publiku – tačnije naredbu kako bi sve prisutne malo „aktivirao pre projekcije“.

– Je l` ste sa mnom? Hajde da vrištimo! Zovem to vriskom srećem. Znate, nisam tako uštogljen kako izgledam. Hajde da napravimo budale od sebe… Ustanite, brojaću do tri, pa da vrištimo!

Ruben Ostlund u Sarajevu Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

I bi tako – svi poustajaše, i na znak reditelja počeše da vrište iz sveg glasa!

– Divni ste bili, hvala- bila je reakcija reditelja, kojem je potom iz ruku Jovana Marjanovića, direktora Sarajevo film festivala uručena nagrada za doprinos filmu Počasno srce Sarajeva, a kada ju je Ruben Ostlund podigao u vazduh ponovo su svi zavrištali.

Ruben Ostlund Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Voditeljki ceremonije svečanog otvaranja, glumici Heleni Vuković ostalo je samo da poruči publici da je 28. izdanje manifestacije započelo i da „uživa u narednih osam dana“.

A posetioce Sarajevo film festivala narednih dana, do 19. avgusta čekaju silni filmovi i slavni sineasti i glumci Pol Šreder, Jasmila Žbanić, Mads Mikelsen, Majkl Vinterbotom, Sergej Loznica…

Bonus video: Marjanović – Priča o Sarajevo film festivalu postaje legendarna

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare