Ernest Hemingvej i Starac i more
Ernest Hemingvej i Starac i more Foto:AFP / AFP / Profimedia

Najpoznatije delo Ernesta Hemingveja "Starac i more", priča o herojskoj borbi jednog čoveka protiv stihije i koji se neretko tumači kao metafora za sam život, nova je žrtva današnjih u najmanju ruku sumnjivih moralnih standarda, kao i kultna dela "Romeo i Julija", "Frankenštajn" i "Ilijada".

Zbog romana za koji je Hemingvej 1952. osvojio Pulicera, a 1954. i Nobelovu nagradu, studentima istorije i književnosti na škotskom University of the Highlands and Islands izdato je upozorenje da ovaj klasik sadrži „eksplicitne scene ribolova“.

Dodatna ironija u ovom slučaju je što je taj region u Ujedinjenom Kraljevstvu poznat upravo po ribolovnoj industriji kao i da su niz filmskih i televizijskih adaptacija tog romana iz 1952. označene kao prikladne za decu, piše „Daily Mail„.

Meri Dirborn, autorka knjige „Ernest Hemingway, A Biography“ protivi se ovoj odluci.

Ernest Hemingvej
Ernest Hemingvej Foto:Jesse A. Fernandez / Zuma Press / Profimedia

– Ovo je besmislica. Zgražava me pomisao da bi studenti mogli da budu podstaknuti da se klone ove knjige. Svet je nasilno mesto i kontraproduktivno je pretvarati se da je drugačije. Veliki deo nasilja u priči ukorenjen je u prirodnom svetu. To je zakon prirode – rekla je Dirborn.

Džeremi Blek, profesor istorije na Univerzitetu Exeter dodao je:

– Ovo je posebno glupo s obzirom na zavisnost privrede područja Highlands i Islands od industrija kao što su ribarstvo i poljoprivreda. Mnoga velika književna dela uključuju reference na poljoprivredu, ribolov, kitolov ili lov. Sugeriše li fakultete ozbiljno da na svu takvu literaturu treba staviti upozorenja? – pita se Blek.

Upozorenje o sadržaju otkriveno je u dokumentima do kojih je došao „The Mail on Sunday“ prema zakonima o slobodi informacija. Ali, tu besmislica istog Univerziteta nije kraj. Univerzitet Highlands and Islands, koje se sastoji od 13 istraživačkih institucija i fakulteta, izdalo je upozorenja o sadržaju i za druge klasike, navodi „Daily Mail“, a prenosi „Headliner“.

Studenti koji proučavaju Homerovu „Ilijadu“, napisanu u 8. veku pre nove ere i „Beowulf“, englesku pesmu napisanu oko 1025. godine, upozoreni su da ta dela sadrže „prizore nasilne bliske borbe“. „Frankenstein“ Meri Šeli označen je jer sadrži „nasilno ubistvo i okrutnost“, a studenti koji proučavaju Šekspirovog „Hamleta“ i „Romea i Juliju“ upozoreni su da predstave sadrže scene „uboda, otrova i samoubistva“.

Romeo i Julija
Romeo i Julija Foto:David Hanlon / Alamy / Alamy / Profimedia

Potparol Univerziteta uzvratio je odgovorom kako ova upozorenja o sadržaju omogućavaju studentima da donose „informisane odluke“.

Bonus video: Zašto je važno da čitamo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar