Ernest Hemingvej, Vini Pu i Greta Garbo Foto: akg-images / AKG / Profimedia, Walt Disney Pictures / Walt Disn / AFP / Profimedia, Metro-Goldwyn-Mayer Pictures / AFP / Profimedia

Vini Pu, Bambi, klasici Ernesta Hemingveja i filmovi sa Basterom Kitonom i Gretom Garbo, samo su neki od hiljade umetničkih dela koja su postala sa prvim danom ove godine javno dobro.

Sva literatura, muzika, filmovi i druga kreativna dela imaju rok od 95 godina pre nego što postanu javno dobro, odnosno ne podležu više autorskim pravima, te su svima dostupni na korišćenje bez plaćanja, piše cbsnews.

U 2022. godini osim dečjeg klasika Alana A. Milnea „Winnie the Pooh“, javno dobro postao je i prvi roman Ernesta Hemingveja „Sunce se ponovo rađa“, dok je njegova zbirka kratkih priča „U naše vreme“ to postala prošle godine.

U grupu ovih dela našao se i lik Bambija, koji je kreirao Feliks Salten, kao i nemi film „Battling Butler“ u kojem igra Baster Kiton, „The Temptress“ sa Gretom Garbo i „The Son of the Sheik“, poslednje ostvarenje u kojem je igrao Rudolf Valentino pre nego što je preminuo u 31. godini.

Baster Kiton Foto: Buster Keaton Productions / Jose / AFP / Profimedia

Što se tiče muzike, potvrđeno je više od 400.000 pesama koje su dostupne za korišćenje, a nastale su pre 1923. godine. Među njima su numere muzičara kao što Ethel Waters, Mamie Smith, Enrico Caruso i Fanny Brice.

Jednom kada umetnička dela postanu javno dobro, dostupna su za korišćenje, izvođenje, menjanje i prodavanje, pišu strani mediji.

Bonus video: Volt Dizni – Život ispunjen maštom i misterijama

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar