Foto:Profimedia/EPA-EFE/Tanjug/AP

"Menk" u režiji Dejvida Finčera ubedljivo je najveći favorit u trci za Oskare. Kandidat je u 13 kategorija, a u kladionicama prognoziraju da će odneti čak 10 zlatnih statua. Pored ovog filma, u prognozama kritičara i kladioničara figurira još desetak ostvarenja.

Dodela Oskara zakazana je za 25. april, ali se uveliko licitira sa tim koji film će biti proglašen najboljim. Najveći favorit jeste „Menk“, ali ne bi trebalo da začudi ni ako zlatnu statuu za najbolje ostvarenje dobije neko drugo, pa i manje poznato ostvarenje, s obzirom na prošlu godinu i ogromno iznenađenje zvano „Parazit“.

„Menk“

Ako članovi Akademije za filmsku umetnost i nauku daju najviše glasova filmu „Menk“, to će biti i prvo Netfliksovo ostvarenje nagrađeno Oskarom. Film u režiji Dejvida Finčera, po scenariju koji je napisao njegov otac Džek, smešten je u Holivud tridesetih godina 20. veka i govori o scenaristi Hermanu Menkijeviču sklonom alkoholu, koji se bori da završi predložak za filmski klasik „Građanin Kejn“ Orsona Velsa.

Menkijeviča u filmu igra Geri Oldman, već u užem izboru za najbolju ulogu, a u užem izboru je i originalna muzika koju potpisuju Trent Reznor i Atikas Ros. O ovom filmu detaljno je i u superlativima pisao i naš kritičar Milan Vlajčić, a film može da se pogleda i na Netfliksu.

„Zemlja nomada“

Američka rediteljka kineskog porekla Kloi Zao nagrađena je Zlatnim lavom u Veneciji za film „Zemlja nomada“, gde je ovo ostvarenje premijerno prikazano, a usledile su i nagrade na drugim festivalima. Film prati Fern, ženu koja nakon što je izgubila sve u ekonomskoj krizi, seda u kombi i krstari Amerikom, radeći povremene poslove i upoznajući voljne i nevoljne savremene nomade poput nje.

Kloi Zao jedna je od tri rediteljke u užem izboru za nagradu Američke akademije, a Frensis Mekdormand je sa ovom ulogom takođe u užem izboru za najbolju glumicu i ako osvoji Oskara, biće to njena treća zlatna statua u karijeri.

Film tek treba da se pojavi u bioskopima, a priliku da ga pogledaju od pre neki dan imaju korisnici platforme Hulu.

„Ma Rainey‘s Black Bottom“

„Ma Rainey’s Black Bottom“ reditelja Džordža S. Vulfa još jedan je film u produkciji Netfliksa sa pričom koja se plete oko stvarne istorijske ličnosti. U središtu priče smeštene u dvadesete godine prošlog veka je pevačica Ma Rejni (Vajola Dejvis) i tenzije između nje, njenog ambicioznog trubača Livija (Čedvik Bozman) i menadžmenta rešenog da kontroliše „Majku bluza“.

Čedvik Bozman, inače, posthumno takođe je u užem izboru za Oskara, a film se može pogledati na Netfliksu.

„Obećavajuća mlada žena“

Emerald Fenel, druga od tri rediteljke u užem izboru za nagradu Akademije, snimila je „Obećavajuću mladu ženu“ sa Keri Maligen, Adamom Brodijem, Rejom Nikolsonom i Alison Bri u glavnim ulogama, priču o Kasandri koja, traumatizovana događajima iz prošlosti, želi da se osveti onima koji su joj promenili život.

Film još ne može da se vidi u bioskopima, a dostupan je trenutno isključivo preko platformi za „video na zahtev“.

„Jedne noći u Majamiju“

Redžina King osvojila je brojne nagrade za glumu, među kojima je i Oskar za najbolju sporednu ulogu, a njen rediteljski debi „Jedne noći u Majamiju“ govori o fiktivnom susretu Muhameda Alija (tada još Kasijusa Kleja), Malkolma Eksa, soul pevača Sema Kuka i Džima Brauna u kom razgovaraju o svojim ulogama u pokretu za ljudska prava šezdesetih godina u Americi.

U glavnim ulogama su Kingsli Ben Adir (Malkolm Eks), Eli Gori (Muhamed Ali), Lesli Odom Džunior (Sem Kuk) i Oldis Hodž (Džim Braun). Film je pobrao odlične kritike, a mogu ga pogledati korisnici Amazon prajma.

„Suđenje čikaškoj sedmorki“

Postoji očigledno nešto kod producenata u kompaniji Netfliks što ih navodi da biraju filmske priče snimane po istinitim događajima. Takva je i „Suđenje čikaškoj sedmorki“ Alana Sorkina o suđenju Ejbiju Hofmanu, Džeriju Rubinu i grupi (političkih) nonkonformista oko njih zbog nereda tokom Nacionalne konvencije demokrata u Čikagu.

Zanimljivo je da Hofmana igra Saša Baron Koen, čiji film „Borat 2“ takođe slovi za jednog od favorita. Međutim, prema prognozama bi se reklo da ovo ostvarenje ima znatno veće šanse u kategoriji za najbolji film.
„Suđenje čikaškoj sedmorki“, naravno, može već da se pogleda na „Netfliksu“.

„Zvuk metala“

Kada hevi metal bubnjar Ruben počne da gubi sluh i kažu mu da će mu se to stanje samo pogoršavati, pokušava da nauči da živi sa tim, ali na svoj način. To je siže filma „Zvuk metala“ koji je Darijus Marder režirao po svom scenariju, a u glavnoj ulozi je Riz Ahmed.

Saundtrek iz ovog filma, inače, takođe je u užem izboru za Oskara za najbolju originalnu filmsku muziku.
Kako ovaj film izgleda i zvuči za sada mogu da se uvere korisnici Amazon Prajma, a u bioskope u Evropi će ovaj film tek od proleća.

„Otac“

Glavni adut ove filmske priče u režiji Florijana Zelera zapravo je glavni glumac. Entoni Hopkins igra čoveka koji se bori sa demencijom, ali odbija pomoć ćerke (Olivija Kolman). Pošto ona odluči da se preseli u Pariz, otac zaključuje da mu je njena pomoć potrebnija nego ikada.

Kritičari su ovaj film dočekali sa pohvalama, posebno Hopkinsovu ulogu, ali publici ostaje za sada samo da im veruju na reč ili da sačekaju 26. mart, kada bi „Otac“ trebalo da se pojavi na platformama za „video na zahtev“.

„Svetske vesti“

I producenti „Svetskih vesti“ računaju na to da će gluma dvostrukog oskarovca Toma Henksa, kao i priča koja podseća na neke ranije zlatnom statuom nagrađene filmove biti dovoljno ubedljivi za članove Akademije.

Henks igra veterana iz Građanskog rata u SAD koji prihvata da devojčicu (trinaestogodišnja nemačka glumica Helena Cengel), koju su 10 godina ranije oteli Indijanci iz plemena Kajova, vrati njenim rođacima. Međutim, put dug stotinama kilometara nosi i ogromne opasnosti…

Koliko su producenti u pravu, filmofili takođe mogu da provere na Netfliksu.

„Da 5 Bloods“

Kao što ne bi bilo iznenađenje da Oskara za najbolji film dobije neki manje poznati reditelj, tako ne bi bilo čudno ni da se zlatna statua nađe u rukama dobitnika počasne nagrade za životno delo iz 2016. godine Spajka Lija.

Njegov film govori o četvorici (afro)američkih veterana koji se vraćaju u Vijetnam da bi pronašli zemne ostatke svog oficira, ali i zakopano blago.
Film takođe može da se gleda na Netfliksu.

Među filmovima koji se spominju kao mogući osvajači Oskara su i „Juda i crni Mesija“ Šake Kinga o Crnim panterima i doušniku u njihovim redovima, „Minari“ Lija Čanga o korejskoj porodici u Arkanzasu, (još jedan Netfliksov film) „Malkolm i Meri“ u režiji Sema Levinsona o vezi reditelja (Džon Dejvid Vašington) i njegove mlade devojke (Zendaja), a nije bez šansi ni crtać „Duša“ o njujorškom džezeru koji se nakon najvažnije svirke nađe u „čudnom prostoru između Zemlje i prostora u kom se živi nakon smrti“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar