Slobodan Šijan Foto:Zoran Lončarević

Nisam u Kinoteci već nekih pet godina, i sve što mogu da kažem jeste da sam u odličnom društvu i to me raduje, rekao je za Nova.rs Radoslav Rale Zelenović, ovogodišnji dobitnik Zlatnog pečata, najvišeg priznanja Jugoslovenske kinoteke za dugogodišnji doprinos razvoju ove ustanove kao njen dugogodišnji direktor, kulturni poslenik i filmski radnik.

Povodom dana Jugoslovenske kinoteke, koji se obeležava 6. juna, direktor Jugoslav Pantelić, na konferenciji za medije, saopštio je imena dobitnika godišnjih nagrada.

– To su ljudi koji su svojim stvaralaštvom i radom zaslužili pažnju da im se dodelom Zaltnog pečata i plakete odužimo za ono što su učinili za svetski i srpski film i naravno za Kinoteku – istakao je Pantelić.

Jugoslav Pantelić i Aleksandar Erdeljanović na današnjoj konferenciji za medije. Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Osim Zelenovića, Zlatni pečat za doprinos srpskoj, jugoslovenskoj i svetskoj kinematografiji dobili su Slobodan Šijan, proslavljeni reditelj, filmski autor i jedno vreme direktor Jugoslovenske kinoteke, i Milorad Jakšić Fanđo, proslavljeni direktor fotografije.

– Kada smo ustanovili 1995. godine ovu nagradu, to je bio naš pokušaj da vrata ove zemlje koja su bila potpuno zatvorena odškrinemo. Znali smo da neće biti lako ali smo se uzdali u svoje prijatelje, pa smo pozvali Đuzepea de Santisa, Mencla, Liv Ulman, Tea Angelopulosa, Bača, i oni su svi došli – priča nam Rale Zelenović, koji je ovu nagradu ustanovio i zato mu je danas čudno ali i drago što je on dobija.

Radoslav Zelenović Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Pred svetsku premijeru filma „Zastoj“ Vinka Mederndorfera na nedavno završenom 49. Festu, Zlatni pečat Jugoslovenske kinoteke posthumno je dodeljen proslavljenom filmskom montažeru Andriji Zafranoviću.

Ovogodišnji dobitnici plakete Jugoslovenske kinoteke su novinarka portala Nova. rs, naša koleginica Miona Kovačević, za dugogodišnju afirmaciju filmske umetnosti u medijima na način koji podrazumeva istraživanje, tačnost i novinarsku etiku, Petar Durović, kinooperater Arhiva Jugoslovenske kinoteke za dugogodišnju uspešnu saradnju i predan rad u našoj ustanovi, Dejan Dabić, urednik filmskog programa Кulturnog centra u Nišu i filmski kritičar – za dugogodišnju saradnju na izdavačkoj delatnosti Кinoteke, kao i afirmaciji sedme umetnosti. I gradski sekretar za kulturu i filmski kritičar Ivan Кarl za doprinos obogaćivanju tehničke zbirke Jugoslovenske kinoteke i dugoj afirmaciji sedme umetnosti.

Priznanja će biti dodeljena 6. juna u 19.30 na Dan Jugoslovenske kinoteke neposredno pred početak 23. Festivala nitratnog filma.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar