Miona Kovačević. Foto: Nova.rs

Novinarka portala Nova.rs Miona Kovačević dobitnica je plakete Jugoslovenske kinoteke, saopšteno je danas na konferenciji za štampu u toj ustanovi.

Plaketa našoj novinarki pripala je za dugogodišnju afirmaciju filmske umetnosti u medijima, na način koji podrazumeva istinitost, tačnost i novinarsku etiku, istakao je direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić.

Miona Kovačević rođena je 1976. u Beogradu. Diplomirala je istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu. Prve novinarske tekstove objavila je 1997. u dnevnom listu „Danas“ a od aprila 1998. do februara 2020. bila je deo kulturne redakcije „Blica“. Za Nova.rs piše od pokretanja portala, februara 2020.

Miona Kovačević sa Metom Dilonom Foto: Privatna arhiva

– Priznanje Jugoslovenske kinoteke velika je čast i podstrek da još bolje i zdušnije radimo na promovisanju sedme umetnosti. Kada odrastate uz kuma Milana Vlajčića, ljubav prema pokretnim slikama je usađena u vas od malih nogu i nešto neodvojivo od života. Nemereljivu zahvalnost i ljubav dugujem i svom ocu i prvom uredniku, Rašku Kovačeviću. Posebno želim da izrazim zahvalnost i svom sadašnjem uredniku kulture Milojku Božoviću, koji me je ohrabrio da preskočim neke samonametnute barijere i doprineo mom profesionalnom sazrevanju – kaže Miona Kovačević.

Zlatni pečat Jugoslovenske kinoteke dobili su Radoslav Rale Zelenović, nekadašnji direktor ove ustanove, reditelj Slobodan Šijan i čuveni direktor fotografije Miodrag Jakšić Fanđo, saopšteno je danas na konferenciji, a plakete su, osim Mioni Kovačević, pripale i kinooperateru, dugogodišnjem saradniku Kinoteke Petru Duroviću, filmskom kritičaru i dugogodišnjem uredniku filmskog programa u Niškom kulturnom centru Dejanu Dabiću, kao i gradskom sekretaru za kulturu Ivanu Karlu za dugogodišnje obogaćivanje zbirke filmova.

Dodela priznanja biće upriličena u nedelju, na Dan Jugoslovenske kinoteke, u Beogradu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare