Kevin Spacey, Kevin Spejsi
Foto: EPA-EFE/FLAVIO LO SCALZO

Istinita priča o slepom umetniku Emanuelu koji nepravedno biva optužen za seksualno napastvovanje maloletnice novi je film Franka Nera u kome će se, posle četvorogodišnje pauze, na veliki ekran vratiti Kevin Spejsi. A pridružiće mu se holivudska legenda Fej Danavej, saopštili su producenti, koji su predstavili projekat na 74. Kanskom filmskom festivalu.

– Ovo je storija o usponu i padu slepog umetnika koji ima redak dar da napravi životne portrete samo slušajući glas svojih modela. To je priča o neverovatnoj potrebi da se ponovo otkrije čudesna moć dostojanstva u svetu gde mediji rešavaju probleme tako što ih brišu – ovim rečima autor filma, slavni italijanski glumac, ali i reditelj Franko Nero opisao je svoj novi poduhvat.

Franco Nero, Franko Nero
Franko Nero Foto: EPA-EFE/Janos Vajda

I čudna je koincidencija da se američki glumac Kevin Spejsi vraća posle četiri godine na bioskopsko platno u italijanskom filmu „Čovek koji je crtao Boga“ (The Man Who Drew God). Jer, pokušaj da se oživi filmska karijera Kevina Spejsija jeste drama o pedofiliji u kojoj će tumačiti malu rolu policajca, preneo je časopis „Varajeti“.

A Spejsi je „zamrznuo“ svoju glumačku karijeru upravo nakon brojnih optužbi za seksualno uznemiravanje.

Italijanski glumac Franko Nero, kako piše „Gardijan“, igraće umetnika koji je pogrešno optužen za seksualno napastvovanje maloletnika, dok će se u roli umetnikovog prijatelja, inače profesorke Brajeve azbuke pojaviti Fej Danavej.

Ova uloga originalno je bila namenjena Nerovoj supruzi, slavnoj britanskoj glumici Vanesi Redgrejv, međutim ona je prošlog meseca saopštila da neće igrati u muževljevom filmu.

Faye Dunaway, Fej Danavej
Fej Danavej Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE KARABA

Producent ostvarenja, italijanski scenarista i reditelj, Luis Nero izjavio je u Kanu da to jeste bila uloga „namenjena Vanesi“, ali je objasnio zašto je vratila rolu:

– Vanesa, nažalost, više ne može toliko da putuje.

Ovakvom izjavom Nero je razvejao spekulacije da se Vanesa Redgrejv povukla iz projekta posle „kanonade“ uvreda na društvenim mrežama koje su usledile kada je objavljeno da će glumiti uz „osramoćenog“ Spejsija.

Predstavljajući novi projekat filmadžijama na Kanskom festivalu producent italijanske drame Luis Nero istakao je da im odijum javnosti zbog poveravanja uloge „prokaženom“ Spejsiju ne smeta.

– Veliko je interesovanje producenata i kontroverza je, što se mene tiče, odlična za film – dodao je Nero, a u Kanu je predstavio i poster filma na kome centralno mesto, uprkos epizodnoj ulozi, zauzima Kevin Spejsi.

Precizirao je i da je snimanje već završeno, a da je film trenutno u fazi postprodukcije.

Podsetimo, Spejsijeva briljantna filmska, pozorišna i TV karijera „udarila je u zid“ 2017. godine kada ga je više od 20 muškaraca optužilo za nedolično ponašanje i seksualno napastvovanje dok je bio umetnički direktor čuvenog londonskog pozorišta „Old Vik“ u periodu između 1995. i 2013. godine. Primera radi, glumac Entoni Rep optužio je glumca da ga je napastvovao kada mu je bilo samo 14 godina, dok je Spejsi u tom trenutku bio maltene duplo stariji.

Spejsi je sve vreme odbacivao sve optužbe, navevši da i da je, kojim slučajem napravio neki prekršaj, to je uradio „u alkoholisanom stanju“. Do tada je Spejsi tumačio glavnu ulogu u popularnoj Netfliksovoj seriji „Kuća karata“, ali taj angažman mu je istoga trena okončan, a i Ridli Skot je odlučio da, ipak, ne treba da igra u njegovom filmu „Sav novac sveta“, zamenivši ga nedavno preminulim Kristoferom Plamerom.

Iako su nedavno na američkom sudu odbačene optužbe protiv slavnog glumca za seksualno uznemiravanje maloletnika, koje datira još iz 1983, a 2019. u još jednom prijavljenom slučaju zlostavljanja sud nije nastavio gonjenje, čini se kao da mnogi još uvek Spejsiju ne mogu da oproste nedela za koje nije osuđen.

I dok slavna američka glumica Fej Danavej nije želela da se javno oglašava povodom uloge u Nerovom filmu, italijanski tim koji igrom slučaja deli isto prezime, već je branio odluku da umetnika ovenčanog Oskarom za najbolju mušku ulogu u filmu „Američka lepota“ angažuje.

– Samo znam da je Spejsi odličan glumac. I to je jedino što me zanima. I ja i Franko mislimo da je u pitanju glumac kakav se rađa jednom u generaciji. A privatne stvari nas se ne tiču – kazao je medijima prošlog meseca Nero.

A nije zgoreg podsetiti i da je 79-godišnji italijanski glumac i reditelj Franko Nero svoj filmski debi imao 1964. u čuvenom špageti vesternu „Đango“, ali da je i te kako bio prisutan i u našoj kinematografiji. Nero je pet godina posle filmskog debija zaigrao u kultnom ostvarenju Veljka Bulajića „Bitka na Neretvi“, a ponovo je 1981. godine igrao u još jednom jugoslovenskom filmu, pojavivši se kao Banović Strahinja u istoimenom ostvarenju Vatroslava Mimice.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar