Foto: Instagram/ethanhawke

Film se zove "Strange Way of Life". Premijera će biti u maju. Otvoriće Kanski filmski festival. Ovako je, u kratkim crtama, još krajem prošle godine čuveni španski reditelj Pedro Almodovar opisao svoje novo ostvarenje.

I nekoliko meseci kasnije ispostavlja se da je bio u pravu. Naime, novi kratki Almodovarov film „Strange Way of Life“ otvoriće polovinom maja 76. izdanje najprestižnije filmske smotre na svetu – Kanski filmski festival, javio je „France intern“.

U pitanju je, kao što smo već pisali, prvi vestern u filmografiji španskog sineaste, ali neobičan. Jer, nema tu kauboja koji osvajaju žene, već se priča plete oko muške ljubavi. A tu dvojicu muškaraca koji se vole igraju Itan Hok i Pedro Paskal.

– O filmu mogu da vam kažem o filmu da ima dosta elemenata vesterna, tu su revolveraši, kauboji ranč, šerif. Tu je grad, naravno i obračun, ali ono što ima, a većina vesterna nema, jeste specifičan dijalog. Ona vrsta dijaloga između dvojice muškaraca koju nijedan vestern nikada nije imao – govorio je još u decembru prošle godine Almodovar gostujući u podkastu pevačice Due Lipe.

Jedan čovek po imenu Silva jaše konja kroz pustinju. Zaputio se u Biter krik. Ide tamo kako bi video šerifa Džejka. Prošlo je 25 godina od kako su Silva i Džejk radili kao revolveraši najamnici. Silva žudi da iznova oživi „prijateljstvo“ iz mladih dana, i slave svoj ponovni susret. Ali, već narednog jutra šerif Džejk je jasan u stavu da razlog posete nisu sećanja na nekdašnje prijateljstvo…

Likovi, koje igraju Hok i Paskal, u tom ljubavnom odnosu ponašaju se, kako je objasnio reditelj, „na potpuno suprotan način“:

– Ovo je priča o muškosti u dubokom smislu, jer je vestern, sam po sebi, muški. Ali, takvu gej ljubav videli niste – pojasnio je reditelj.

Film, nazvan po istoimenoj pesmi Amalije Rodrigez, snimljen je prošle jeseni u Španiji, u Almeriji, a pored Itana Hoka i Pedra Paskala u ovom kratkom ostvarenju igra i Manu Rios.

I dok je i sam Almodovar pominjao da bi film mogao da otvori Kan, niko u to nije mogao da bude siguran. Pogotovo što je reč o kratkom filmu, od svega tridesetak minuta. A tradicija Kanskog festivala obično je da filmsko slavlje na Kroazeti otvaraju veliki filmovi koji se, dan nakon premijere na Azurnoj obali, nađu u bioskopskoj ponudi.

Biće ovo drugi kratki film Almodovara na engleskom, a prethodni „The Human Voice“ (Ljudski glas), u kojem je igrala Tilda Svinton, premijerno je prikazan na Venecijanskom festivalu.

Takođe, i odličan uvod u prvo dugometražno ostvarenje španskog sineaste na engleskom, koje bi trebalo da počne da se snima na jesen u Njujorku. Iako je prvobitno trebalo da radi „Priručnik za čistačice“, adaptaciju istoimene knjige kratkih priča iz pera američke spisateljice Lusije Braun Berlin, s Kejt Blančet u glavnoj ulozi, od toga je, za sada, odustao…

Iako Pedro Almodovar nije želeo da otkriva ništa više o kvir ljubavnoj priči koja je centralni deo njegovog prvog vesterna, kako to izgleda saznaće publika na otvaranju Kanskog filmskog festivala 16. maja.

Foto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Spekuliše se da će do 23. maja na Kroazeti publika moći da vidi i novi film Martina Skorsezea „Killers of the Flower Moon“, povratak Vesa Andersona posle „Francuske depeše“ s naslovom „Asteroid City“, „Poor Things“ Jorgosa Lantimosa, blokbaster Kristofera Nolana „Oppenheimer“, novo ostvarenje rumunskog sineaste Radua Žudea “Do Not Expect Too Much From The End Of The World” ili novi nastavak sage „Indijana Džons“ u režiji Džejmsa Mengolda.

I dok su neki mediji pisali da će se i Roman Polanski vratiti na Kroazetu, prema poslednjim informacijama novo ostvarenje slavnog sineaste „The Palace“ ipak ide u Veneciju…

Bonus video: Mikelsen u Sarajevu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar