Film Memoria. Foto: Kick the Machine Films Burning Anna Sanders Films Match Factory Productions ZDF Arte and Piano 2021

Ne samo što je Kroazeta ovih dana, posle pauze zbog pandemije, ponovo u znaku filma, već je 74. Kanski festival ovoga puta napravio presedan. Ogroman akcenat stavljen je na daleku kinematografiiju - filmska ostvarenja iz Azije.

Povratak nekih dobro poznatih imena na Kroazetu, svetske premijere filmova iz Azije, prvo predstavljanje nekih sineasta sa ovog kontinenta, svetla reflektora uperena na debi ostvarenja i prvi film u istoriji iz Bangladeša koji se prikazuje u Kanu – ovo su samo neka „dostignuća“ azijske kinematografije koja obeležavaju čuvenu smotru na Azurnoj obali.

I evo 14 filmova iz Kanske selekcije koje ne treba propustiti, po izboru magazina „Ejža tatler“:

„Memoria“, Tajland

Foto: EPA/CHRISTOPHE KARABA, FACUNDO ARRIZABALAGA

Ostvarenje „Memoria“ je prvi tajlandski film posle 11 godina uvršćen u kansku selekciju. Potpisuje ga cenjeni Apičatpong Verasetakul koji je 2010. osvojio Zlatnu palmu u Kanu. Smešten u Bogotu, prati priču Škotlanđanke, koju igra Tilda Svinton. Junakinja putuje Kolumbijom, istražujući je. Ali, kada se odjednom začuje zaglušujući zvuk, odlučuje da otkrije odakle dolazi…

„Drive my Car“, Japan

Sineasta iz Japana Raisuke Hamaguči još 2018. godine bio je u trci za Zlatnu palmu, a osvojio je i Srebrnog medveda u Veneciji. U Kan se vraća sa adaptacijom istoimene kratke priče Harukija Murakamija „Drive My Car“. Vremešnom glumcu, koji je ostao udovac, neophodan je novi šofer. I  stari mehaničar preporučuje mu, na njegovo iznenađenje, 20-godišnju devojku za vozača. Uprkos lošem startu, dve osobe razvijaju posebnu vezu…

„Belle“, Japan

Film Belle. Foto: Promo

Reditelj Mamoru Hosada vraća se u Kan posle tri godine sa filmom „Belle“. Japanski reditelj u ovom animiranom ostvarenju donosi priču o nesigurnoj tinejdžerki Suzu koja živi sa ocem u planinskom gradiću. I to je njen stvaran svet, ali u izmišljenom, koji zove „U“, ona je Bel, muzička ikona koju obožava pet milijardi ljudi na svetu.

„In Front Of Your Face“, Južna Koreja

Po 11. put korejski autor Hong Sang-so je u Kanu. Ovoga puta selektovano je njegovo 26. ostvarenje u karijeri „In Front Of Your Face“. Ono donosi storiju o nekadašnjoj glumačkoj zvezdi koja krije tajnu i vraća se u Seul da živi sa svojom sestrom. Tu upoznaje filmskog reditelja i potajno se u njoj budi nada da će se konačno vratiti glumi.

„Emergency Declaration“, Južna Koreja

Jedan od članova žirija Kanskog festivala, poznati korejski glumac Song Kang-ho igra glavnu ulogu u filmu koji je u vantakmičarskoj selekciji – „Emergency Declaration“. Uzbudljivi akcioni film koji je potpisao Han Jae-rim baziran je na istinitoj priči o avionskoj nesreći. Usred leta dešava se nezabeleženi „bag“ u avionu, zbog čega posada poteže za prinudnim sletanjem…

„Ripples of Life“, Kina

Sa ostvarenjem „Ripples of Life“ u Kanu se po treći put predstavlja kineski reditelj Vei Šujun. A u novom poduhvatu on se bavi pričom o filmskoj ekipi koja snima ostvarenje u zabačenom gradu Jongan. Snimanje protiče u haosu zbog neprestanih konflikata između reditelja i scenariste. A zvezda filma, zbog koje se ostvarenje snima u toj „nedođiji“, istovremeno pokušava da razotkrije mesto u kom je odrastala.

„Streetwise“, Kina

Posle nekoliko kratkih filmova, ovo je prvo dugometražno ostvarenje kineskog reditelja Na Jiazuoa. I film originalnog naslova „Gaey Wa’r“ donosi priču o mladim Kinezima koji se odlučuju da ostanu u nerazvijenim gradovima zemlje, a glavni junak je 21-godišnji Dongzi. Kako bi platio lečenje svome ocu odlučuje se da postane potrčko zelenašu i kreću silni problemi.

„I’m So Sorry“, Kina

Film „I’m so sorry“ Foto: Promo

Multimedijalni umetnik i reditelj Žao Lijang u Kanu se predstavlja sa dokumentarcem koji pokazuje sve pogubne posledice nuklearnog naoružanja. Umetnik, koji je već osvajao nagrade za svoje dokumentarne filmove, a prvi put selektovan za Kanski festival još pre 12 godina, konačno potpisuje međunarodnu koprodukciju. U dokumentarcu obilazi nuklearne elektrane u Japanu, Ukrajini, Nemačkoj…

„Moneyboys“, Tajvan

Za prvi dugometražni film scenarista i reditelj C.B. Ji obezbedio je finansijsku podršku ne samo svoje zemlje, već i Austrije, Francuske i Belgije. Scenario se plete oko mladića po imenu Fei koji je izabrao surov život na ulici kako bi izdržavao svoju porodicu. I koliko god novac stečen na ulici bio „prljav“ njegova porodica ga rado uzima, ali nikako ne prihvata to što je homoseksualac.

„Are You Lonesome Tonight“, Kina

Debituje u Kanu kineski sineasta Ven Šipeji sa filmom „Are You Lonesome Tonight“. Triler se fokusira na čoveka koji beži sa mesta nesreće iako je sa svojim automobilom pokosio pešaka. Krivica ga izjeda i odlučuje da upozna suprugu čoveka koga je usmrtio. Međutim, ispostavlja se da je telo pokojnika puno metaka, i u priču se uključuje i detektiv koji postaje opsednut naizgled lakim slučajem.

„A Hero“, Iran

Dvostruki Oskarovac Ašgar Farhadi vratio se u Kan u kome je 2016. godine osvojio Zlatnu palmu za najbolji scenario za film „Trgovac“. Cenjeni iranski sineasta koji je postao prvi Iranac ovenčan nagradom Oskar za film „Razvod“ 2012. godine, na Kroazeti se predstavlja sa ostvarenjem „Heroj“ (A Hero). Glavni junak filma je Rahim koji je strpan u zatvor jer nije mogao da vrati dug. Tokom dvodnevnog zatvorskog odsustva pokušava da ubedi svoje kreditore da se umilostive. Ali, ne ide sve kako je zamislio.

„Hit the Road“, Iran

Sin proslavljenog iranskog reditelja Džafara Panahija, Panah Panahi, za razliku od svog oca debituje u Kanu. I to sa filmom prvencem koji je nazvao „Hit the Road“ o porodici koja kreće na putovanje koje će ih rastaviti. Otac je slomljene noge, majka slomljenog srca, a mlađi sin bezbrižno pevuši. Bolesno kuče im zadaje dodatne nevolje, a u svem tom haosu stariji brat misteriozno ćuti…

Kuriozitet je da se otac i sin Panahi zajedno predstavljaju u Kanu, s obzirom da je u festivalsku selekciju uvršćen i film „The Year of the Everlasting Storm“. Ovo antologijsko ostvarenje čiju režiju, pored Džafara Panahija, potpisuje još šest internacionalnih sineasta, svoju svetsku premijeru ima baš na Kroazeti.

„Invisible Demons“, Indija

Premijeru u Kanu ima i 70-minutni dokumentarac „Invisible Demons“ indijskog reditelja Rahula Džaina. Takođe, ovim ostvarenjem režiser debituje na čuvenom festivalu. Film „Invisible Demons“ istražuje posledice klimatskih promena, globalnog zagrevanja i zagađenosti u Nju Delhiju. Napisan je za samo 100 dana, i za isto toliko vremena i snimljen uoči pandemije.

„Rehana Maryam Noor“, Bangladeš

Film „Rehana Maryam Noor“ upisao se u istoriju, s obzirom da je prvo ostvarenje iz Bangladeša ikad koje je uvršćeno u selekciju Kana. Psihološki triler, koji je potpisao Abdulah Mohamad Sad, prati Rehanu, asistentkinju profesora na Univerzitetu za medicinu, koja pokušava da balansira život i rad kao samohrana majka, a pride se brine o svojoj bolesnoj majci. Ali, saznaje da je profesor seksualno napao jednu studentkinju… I tako kreće njena borba za pravdu, ali Rehana nije svesna koliko je na univerzitetu na kom radi seksizam jak.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar