Predrag Lakovic i Mira Banjac
Predrag Laković i Mira Banjac Foto:Screenshot

Reditelj Goran Marković prisetio se snimanja svog čuvenog ostvarenja "Majstori, majstori!" i otkrio ko je bila najbitnija publika Mire Banjac, kao i kako je uspeo da otrezni Predraga Lakovića za potrebe snimanja.

Marković je u okviru Festivala autorskog filma zainteresovanu publiku poveo na svojevrsno putovanje kroz svoja najuspešnija ostvarenja. Reditelj je posetio lokacije na kojima je snimao filmove „Specijalno vaspitanje“, „Variola vera“, Sabirni centar“, a za kraj je ostavio pravu poslasticu ljubiteljima njegovih filmova.

PROČITAJTE JOŠ

Poslednja lokacija ove ture bila je osnovna škola Đorđe Krstić u kojoj je 1980. godine radio na drami „Majstori, majstori!“.

Film je snimljen za 18 dana i gotovo bez budžeta (Bogdan Diklić je glumio u svom maturskom odelu), a vlast ga je gotovo odmah cenzurisala.

Marković se prisetio kako je izgledao rad na ovom filmu koji je u međuvremenu stekao kultni status.

– Ovde u ovoj prostoriji je bila menza, a Mira Banjac i još jedna glumica su igrale kuvarice. Mira je, naravno, odmah počela da improvizuje i da se zeza. A pored su bile prave kuvarice koje su sve to gledale. One gledaju kako se mi zezamo i bili smo ubeđeni da će nas izbaciti iz škole. Ja kažem vođi snimanja: „Molim te, zamoli kuvarice da izađu.“ Kad Mira Banjac kaže: „A ne, nemam publiku onda“ – prisetio se reditelj kroz smeh.

Goran Marković, reditelj, tura
Goran Marković Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

– Ona je sve vreme osećala kako one reaguju. Glumac mora da ima publiku. Naravno, reditelj mu je glavna publika, ali ove dve su bile prototipovi za ono što su one igrale.

Zamenika direktora škole igrao je Predrag Laković, glumac kog su često opisivali kao velikog boema i samotnjaka. Marković je donekle potvrdio sliku koja je o Lakoviću stvorena, prisetivši se kako mu je dodelio ulogu u „Majstorima“.

– Pepi Laković je bio u dubokom alkoholu. Ja sam ga jednom sreo na ulici ispred „Grmeča“. Izlazi čovek i jedva sam ga prepoznao. I on kaže „Gorane, je l’ bi imao nešto da mi daš da popijem?“ Ja vidim da je čovek na dnu – ispričao je Marković i dodao:

– Ja mu kažem: „Pepi, je l’ bi mogao ti da ne piješ jedno mesec dana? Imam jednu perfektnu ulogu za tebe. I on stvarno prestane. On je to vreme snimanja bio bez trunke alkohola. Alkohol ga je sprečio da bude najbolji glumac ovde.“

Jugoslovenska kinoteka je 28. decembra 2016. godine proglasila sto srpskih igranih filmova (1911-1999) za kulturno dobro od velikog značaja, a na toj listi uvršten je i film „Majstori, majstori!“.

BONUS VIDEO: Goran Marković: Neću da sarađujem sa ovom mračnom vlašću

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar