Zgrada nekadašnje Železničke stanice. Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Zgrada nekadašnje Glavne železničke stanice na Savskom trgu biće pretvorena u izložbeni prostor Istorijskog muzeja Srbije, koji će se prostirati na 3.000 metara kvadratnih.

Istorijski muzej Srbije već je raspisao tender za izradu muzeološkog projekta, a kako se navodi u pratećoj dokumentaciji, ova ustanova od svog osnivanja nije imala reprezentativni prostor i posle 57 godina postojanja sada se ukazuje prilika za rešenjem ovog višedecenijskog problema, piše eKapija.

Prema sinopsisu projekta, izložbeni prostor u zgradi Glavne Železničke stanice obuhvatiće 3.000 metara kvadratnih, odnosno prizemlje i prvi sprat gde će na jednom mestu biti prikazana celokupna poznata istorija Srbije.

U prizemlju se planira izložbeni prostor koji će obuhvatiti celine o Knezu Višeslavu (780-814), koji je prvi poznati srpski knez. Zatim Knezu Mutimiru (851-891), Mihailu I Vojislavljeviću, prvom srpskom kralju, Konstantinu Bodinu, Urošu I sa sinovima, interaktivna karta Seobe naroda tokom ranog srednjeg veka. Takođe, ovaj deo biće posvećen i temama iz oblasti etnologije i običaja srpskog naroda, najvažnijim arheološkim lokalitetima, i izlaganju povremenih gostujućih izložbi kroz tematske celine kao Nemanjići, Seoba Srba 1690. godine, Dodir Srbije sa Rusijom, Srbija tokom Osmanskog perioda, Predustanička Srbija, Muzej železnice.

U prizemlju je jedan deo prostora planiran za postavljanje lapidarijuma gde će biti izloženi vajarska dela i spomenici, kao prostor gde će biti smeštena višenamenska sala za održavanje sastanaka, stručnih skupova, savetovanja.

Koncepcija prvog sprata predstavlja mešavinu izložbenog prostora i muzejske postavke. Predviđeno je da se ovde smesti PR služba, ali i prostor gde će biti postavljene tematske oblasti iz društvene istorije kao što su Žene vladarke u Srbiji, Komadni nameštaj koji je korišćen tokom istorije, Kostimi XIX i XX veka, zbirka umetničkih dela, izložba tehničkih aparata koje poseduje Istorijski muzej Srbije (fotoaparati).

Izradom muzeološkog projekta predviđeno je i da se obavi rekonstrukcija zgrade i adaptacija unutrašnjeg prostora koji bi postao adekvatan za postavljanje izložbi.

„Kako bi se obezbedili adekvatni uslovi za obavljanje kulturno-obrazovnih delatnosti u objektu, u skladu sa tehnološkim zahtevima buduće organizacione strukture prostora potrebno je izvršiti rekonstrukciju, adaptaciju, sanaciju i prenamenu postojećeg objekta. U te svrhe potrebno je koristiti i uskladiti idejno rešenje sa svim postojećim projektima postojećeg stanje objekta, pripremiti usaglašene podloge postojećeg stanja i izraditi kompletnu projektnu dokumentaciju neophodnu za ostale projekte kako bi sve bilo u skladu sa važećom zakonskom regulativom, tehničkim i tehnološkim zahtevima, merama zaštite od požara, standardima pristupačnosti i svim ostalim standardima i propisima za ovu vrstu objekta“, navodi se u tehničkoj dokumentaciji.

Zgrada nekadašnje Glavne Železničke stanice građena je između 1882. i 1885. godine i predstavljala je jedno od najvećih i najmonumentalnijih građevinskih zdanja u tadašnjem Beogradu.

Tender za izradu muzeološkog projekta oglašen je u formi otvorenog postupka, a prrocenjena vrednost iznosi 9.900.000 dinara. Rok za prijavu je 17. avgust, a bliže detalje o uslovima učešća i tehničkoj dokumentaciji možete pogledati na portalu eKapija.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare