Foto: Promo

Izložba "Kad ne bi bilo vetra lišće ne bi šaputalo" Nebojše Despotovića biće otvorena u utorak, 19. oktobra u galeriji ULUS.

Postavka u ULUS-u biće prva umetnika Nebojše Despotovića u rodnom Beogradu, koji već više od dvadeset godina živi i radi u Italiji.

Na izložbi umetnik predstavlja dela nastala 2019, 2020. i ove godine, koja su uglavnom velikog formata u tehnici akril i ulje na platnu. Radovi manjeg formata su rađeni na drvetu tehnikom koja u višeslojnom pristupu koristi ulje, akril, sintetičke smole i rezbarenje, čime se dolazi do delimičnog doživljaja tridimenzionalnosti. 

Naziv izložbe „Kad ne bi bilo vetra lišće ne bi šaputalo“ odnosi se na poreklo i vezanost za određenu jezičku stvarnost poetske vizije pripovedanja iskustva, njenog izražaja i prenošenja.  Ako je svet predstava onda je umetnost jezik, odnosno ako je svet interakcija onda je sećanje građa.

Nebojša Despotović, Na hladnom mermeru, 2021, akril i ulje na izrezbarenom drvetu Foto: Promo

– Teatralnost pojedinih dela i same postavke uvodi gledaoce u dublji odnos u otkrivanje naracije, koja je ipak hermetički ograničena. Specifične dimenzije dela, međusobni odnos i njihov raspored u postavci čine takoreći scenografiju sa kojim gledalac fizički dolazi u odnos i posredstvom koje otkriva sadržaj – reči su Despotovića koji je u dosadašnjoj karijeri izlagao u Italiji i po svetu.

Izložba će trajati do 31. oktobra.

Bonus video:

100 godina od rođenja Radeta Markovića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar