Jesenji vodič Nova.rs: Top 5 izložbi u izboru Milene Marjanović

Podeli:
Foto: Goranka Matić, Bojana Janjić/MSU,Muzej Zepter,Arhiv narodnog muzeja

Od izložbi koje se tokom meseca odvijaju, a ne bi ih trebalo propustiti četiri su u beogradskim galerijama, a jedna u Muzeju Vojvodine.

Milena Marjanović, Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Evo pet izložbi koje ne bi trebalo propustiti:

1.Vladimir Veličković, „Figura kao izraz egzistencije“, Muzej savremene umetnosti, Beograd, od 21. 10. 2021. do 21. 2. 2022.

Velika glava br.1 / Big Head No. 1, 1965. Foto: Bojana Janjić/MSU

Izložba koja obuhvata svih pet nivoa Muzeja sadrži više od sto radova Vladimira Veličkovića (1935–2019) realizovanih u medijima slike i crteža, među kojima je trinaest dela iz zbirki Muzeja savremene umetnosti u Beogradu.

Praćenjem određenih tematsko-problemskih celina, koje su definisane kao Mladost, Raspeća, Telo u pokretu, Mesta, Gubilišta, Glave, Poreklo, Životinje, Ništavilo, Bez imena, izložba nudi uvid u složenost opusa ove jedinstvene stvaralačke figure koja po svojim identitetskim obeležjima istovremeno pripada različitim kulturama: srpskoj, jugoslovenskoj, francuskoj, evropskoj.

Izložbu prati katalog u kome su tekstovi Svetlane Mitić i Žakline Ratković, dr Jasmine Čubrilo, Mišela Onfrea i Alena Žufroa.

2. „Gradovi: izvestan pogled“, Narodni muzej, Beograd, Galerija Kabineta grafike, traje do 19. decembra 2021.

Jozef Vajkselgertner, „Izgled Beograda sa savske strane“. Foto: Arhiv Narodnog muzeja

Tematsku okosnicu izložbe autorke dr Dragane Kovačić, kustoskinje Zbirke crteža i grafika stranih umetnika, predstavlja prikaz grada kao ključnog mesta u kojem je započela i gde se ubrzano razvijala moderna kultura.

Izložba obuhvata 48 radova među kojima su grafike Šarla Broke, „Pogled na Kremlj“ i „Dvorac Petrovski“, Fridriha Vebera „Pogled na Frajburg“ ili Jozefa Vajkselgertnera „Izgled Beograda sa savske strane“, zatim Zdenka Braunerova „Okolina Kladna“ i Jana Rambouseka „U predgrađu“.

3. Milorad Mića Stajčić, „Skalamerija delikates“, Muzej Zepter, Beograd, od 7. 10. do 7. 11. 2021.

Radovi Milorada Miće Stajčića na izložbi „Skalamerija delikates“. Foto: Muzej Zepter

 Uvek provokativan, Mića Stajčić ne prestaje da intrigira svojim delima.

Za razliku od dosadašnjih, ova, njegova doktorska izložba, „ne opredmećuje animirane junake već pre habitus crtanih filmova; njihovu fantazmatsku nedužnost Stajčić inscenira sa dužnim predumišljajem (usput `obespredmečujući` stvarne ličnosti)”, navodi istoričarka umetnosti Dušica Popović.  

4. Goranka Matić, „Iskustvo u gužvi“ – Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Novi Sad, od 15. 10. do 12. 11. 2021. 

Goranka Matić, „Portret umetnice Marije Faude“, 1995.  

Posle velikog uspeha u Beogradu, retrospektivna izložba Goranke Matiće koju je priredila kustoskinja Una Popović, a za MSUV koordinirala viša kustoskinja Gordana Nikolić seli se u Novi Sad. Izložba ističe polivalentnost profesionalnog angažmana autorke, s jedne strane kao novinskog hroničara muzičkih, likovnih i političkih događaja,  sa druge, posvećenog umetničkog fotografa. 

5. Izložba radova studenata Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu: Aida Camović, Danilo Paunović, Isidora Jancić, Ivana Micić, Ksenija Barić, Marija Solujić, Marijana Arunović, Teodora Nikolić i Vanja Čanković – Galerija Udruženja „Kornjača“, traje do 16. oktobra 2021. 

Mladi umetnici na svojoj izložbi u Galeriji „Kornjača“. Foto: Arhiv Udruženja „Kornjača“ 

Mladi autori, slikom, crtežom i grafikom pokazuju svoje percepcije društva u kome žive i u kome tek treba da nađu svoje mesto.

„Njihova poetska uporišta pripadaju uglavnom strujanjima nove figuracije i apstrakcije, a oslanjaju se na motive i sadržaje iz šireg savremenog vizuelnog i društvene stvarnosti“, piše istoričarka Ljiljana Tašić u katalogu.

Izložba je dragocen vodič za kolekcionare.

Bonus video:

Krađa umetnina i crno tržište

Komentari

Vaš komentar