Miljenko Jergović Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Pročitao sam knjige Elvedina Nezirovića, Milene Marković, Nebojše Milenkovića, Nenada Rackovića i Siniše Tucića, kaže pisac Miljenko Jergović za Nova.rs o užem izboru knjiga za NIN-ovu nagradu.

U užem izboru za NIN-ovu nagradu ove godine nalazi se 17 romana. Među piscima na listi su i neka velika imena poput Davida Albaharija, ali i Milena Marković i kontroverzni umetnik Nenad Racković. Tu su i u poslednje vreme vrlo popularna Milica Vučković, i neka već vrlo poznata imena srpske književnosti kao što su Laslo Blašković, Vladimir Kopicl, Srđan V. Tešin i drugi.

Zagrebački pisac Miljenko Jergović uvek prati šta se dešava na srpskoj književnoj sceni i za „Novu“ kaže da je pročitao prilično knjiga iz užeg izbora za NIN-ovu nagradu.

– Pročitao sam knjige Elvedina Nezirovića, Milene Marković, Nebojše Milenkovića, Nenada Rackovića i Siniše Tucića. I nije da mi se svašta sviđa, nije da sam u bilo kojem smislu popustljiv, socijalno prilagodljiv, mio, i nije da se ne bih zamjerao dragim ljudima. Svejedno mi je za sve obzira, ali mi se naprosto čini da su sve knjige koje sam pobrojao stvarno odlične i da bi svaka od njih, svaka na svoj način, mogla podnijeti i ponijeti NIN-ovu nagradu. Uopće mi ne bi bilo, recimo, mrsko, i uopće ne bi bilo krivo, da nagrade Nenada Rackovića. Bilo bi veliko iznenađenje, ali meni silno važno i drago, kada bi nagradili Elvedina Nezirovića. Još veće bi bilo čudo da nagrade Sinišu Tucića. Ja bi tom čudu rado pridonio svojim čitateljskim obrazloženjem – kaže Jergović.

Međutim, jednu knjigu ovaj veliki hrvatski i evropski pisac bi ipak izdvojio.

– Ali, bit ću toliko drzak, najsretniji bih bio da nagradu ponese Milena Marković sa „Decom“. Osim što bi to bilo žanrovski interesantno i važno, budući da se radi o romanu u stihovima, riječ je o jednoj od onih knjiga koje, čini mi se, visoko nadmašuju ne samo godišnju književnu produkciju, nego i mjerila ukupne suvremene srpske i južnoslavenske književnosti. To je knjiga bolja i od svoje autorice, pa tako i od svega što je ona prethodno napisala. Tako ja mislim. Ali istovremeno me ne bi, kao čitatelja, zasmetalo da nagradu ponese netko od preostale četvorice mojih favorita. A opet, nisam li ja pročitao samo pet od sedamnaest knjiga iz užeg izbora? I otkud znam da među onih dvanaest nije nešto što bi me pokolebalo u preferencijama i afinitetima – zaključuje Jergović.

Bonus video: Kome treba još jedna književna nagrada

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare