Jelena Lengold/Foto: Dalibor Danilović

"Mutni nagoveštaj kiše" naziv je nove knjige pesama Jelene Lengold upravo objavljene u izdanju "Arhipelaga", saopšteno je iz ove izdavačke kuće.

Prethodna njena zbirka, „Bunar teških reči“ objavljena je pre gotovo 10 godina, a u međuvremenu je objavila i knjige priča „U tri kod Kandinskog“ i „Raščarani svet“, kao i roman „Odustajanje“ koji je doživeo nekoliko izdanja, navode u „Arhipelagu“.

– Uzbudljiv povratak Jelene Lengold poeziji posle knjige „Bunar teških reči“ nastavlja se u pesmama iz nove knjige „Mutni nagoveštaj kiše“. Taj povratak je u znaku obnove svakodnevice kao povlašćenog prostora pesničke imaginacije – kaže Gojko Božović, glavni urednik „Arhipelaga“.

„Mutni nagoveštaj kiše“, Jelena Lengold, Foto: Promo/Arhipelag

Svakodnevica se u poeziji Jelene Lengold, kao i u njenim pričama i romanima, potvrđuje kao osnovno iskustvo i kao pokretač svega što će se u sudbinama njenih junaka dogoditi, navodi on.

– U svakodnevici se, a ne na nekom anonimnom, izdvojenom i izuzetnom mestu, utvrđuju suštinska iskustva ljudskog života, doživljavaju uzleti i padovi, prepoznaju trenuci prosvetljujućeg smisla i trenuci u kojima je zamračen ceo horizont, nastaju događaji vredni pamćenja i vredni same pesme.

O tome govore pesme Jelene Lengold, istinito i duboko, mirno i pronicljivo, jednostavno i proživljeno. Oblikovane kao male i zaokružene priče u formi pesama, one niti ulepšavaju svakodnevicu, niti se ustežu da pogledaju u lice onome što je tu i onome što će tek doći – ističe Božović.

Jelena Lengold je tokom osamdesetih i početkom devedesetih objavila nekoliko zapaženih pesničkih knjiga: „Raspad botanike“, „Vreteno“, „Podneblje maka“, „Prolazak anđela“ i „Sličice iz života kapelmajstora“. Dve decenije kasnije, tokom kojih je objavila više knjiga priča, među kojima i višestruko nagrađivani „Vašarski mađioničar“, kao i roman „Baltimor“, Jelena Lengold objavila je zbirku „Bunar teških reči“ (2011), a pre četiri godine i knjigu izabranih pesama „Izaberi jedno mesto“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar