Pavle Jerinić, Foto: Printscreen/Facebook/

Dramski sindikat Narodnog pozorišta u Beogradu „Singlus“ odlučio je da sakupljanjem priloga pomogne glumcima koji igraju u predstavama nacionalnog teatra, a nisu ni samostalni umetnici, ni članovi Udruženja dramskih umetnika Srbije.

– U žongliranju terminima „samostalni umetnik“, „član UDUS-a“, „honorarci“ i „nezaposleni glumci“, mi kao sindikat smo odlučili da pomognemo prvenstveno onima kojima niko drugi neće pomoći – onima koji su nezaposleni, a igraju u našim predstavama – objasnio je za portal Nova.rs predsednik sindikata „Singlus“, glumac Pavle Jerinić.

– Uprava Narodnog pozorišta, nažalost, kao jedinu opciju pomoći svojim honorarnim umetnicima vidi prikupljanje sredstava od strane zaposlenih, da se postavi kutija u koju bi zaposleni davali svoje priloge. Tvrde da im država oduzima sredstva koja su im data početkom godine i da zbog toga jedino zaposleni prikupljanjem novca mogu da pomognu svojim honorarno angažovanim kolegama – dodao je Jerinić.

U „Singlusu“ su zato rešili da prvo pomognu onima koje smatraju najugroženijima.

– Ima umetnika koji nisu u statusu samostalnog umetnika, a jesu članovi Udruženja (dramskih umetnika Srbije, prim.aut). Isto tako ima samostalnih umetnika koji nisu članovi Udruženja. I ima onih koji nisu ni jedno ni drugo. Ti koji nisu ni jedno ni drugo su naša, da tako kažemo, ciljna grupa. Prvenstveno oni, a zatim i svi ostali. Trudićemo se da pomognemo i Udruženju koliko god možemo. Da ubacimo i u drugu kutiju. Jedna kutija je za one koji, bez želje da zvuči pogrdno, nisu ništa, a druga kutija je za članove Udruženja – rekao je Jerinić.

Zaposleni u pozorištu su se, posle višenedeljne pauze izazvane epidemijom koronavirusa, vratili na svoja radna mesta i pravi se spisak najugroženijih glumaca, a Jerinić se nada da nije veliki broj onih kojima treba pomoći te da će uspeti u tome.

– Na nivou grada su „neke stvari rešene“, tako što će gradskim pozorištima biti uplaćena sredstva za honorarce, ali Narodno pozorište je republičko, tako da smo mi tu izuzeti i, prema rečima uprave, svedeni na to da se između sebe pomažemo što je najnezahvalnija varijanta, maltene šešir na ulici pa ko koliko da – kazao je Jerinić.

S druge strane, primećuje, ne zna se šta će biti sa umetnicima po drugim gradovima.

– Sve je to upetljano, ali pokušavamo kao esnaf da se ujedinimo i probamo da pomognemo jedni drugima koliko god možemo u svemu ovome. Nadam se da će naš primer poslužiti i drugim ljudima da ga slede – rekao je Jerinić, zapitavši da li je to jedini način na koji se može pomoći glumcima koji su izuzeti iz mera pomoći države.

Predsednik UDUS-a Vojislav Brajović je juče za naš portal rekao da su adresa na koju se treba obratiti radi pomoći glumcima koji su izuzeti iz mera Vlade Srbije, pošto nisu u statusu samostalnog umetnika, teatri u kojima su oni angažovani.

Upravnica Narodnog pozorišta Beograd Ivana Vujić je naglasila da nacionalni teatar po uvođenju vanrednog stanja u zemlji nije raskinuo ugovor ni sa jednim honorarnim saradnikom i da “poštuje rad i stvaralaštvo samostalnih umetnika koji donose posebnu energiju”.

Kako smo ranije pisali Narodno pozorište u Beogradu oformilo je “humanitarnu podršku ‘Solidarnost’” sa ciljem da pruži pomoć samostalnim umetnicima, članovima udruženja dramskih, muzičkih i baletskih umetnika.

Na naše pitanje šta podrazumeva fond “Solidarnost”, Jerinić misli da će upravo zaposleni prikupljati priloge i tako puniti fond, i dodaje da će verovatno kutije za priloge imati i sektori Baleta i Opere.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare