Foto:PR JDP-a Svetlana Paroški

Probe predstave “Vatre”, po motivima istoimenog dela Margerit Jursenar za koji je tekst napisala Marija Velasko u režiji Karme Portačeli, nastavljene su u Nacionalnom teatru Katalonije u Barseloni, saopštili su iz Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Komad „Vatre” je zajednički projekat Jugoslovenskog dramskog pozorišta i Nacionalnog teatra iz Barselone. Karma Portačeli, jedna od vodećih evropskih rediteljki i umetnička direktorka Nacionalnog teatra iz Barselone, najavila je novu sezonu u jednom od najznačajnijih teatara u Španiji i predstavila medijima koprodukciju sa JDP-om.

Foto:PR JDP-a Svetlana Paroški

Probe su nastavljene sa delom ekipe iz Beograda u kojoj su Sloboda Mićalović i Milena Vasić a njima su se pridružili španski glumci Rosa Ranom i Žordi Kuljet. Pored njih u predstavi igraju i Nataša Tapušković, Nikola Rakočević, Iva Manojlović i Damjan Kecojević. Scenografi su Marija de la Kamara i Gabrijel Pare Leskano, kostimograf Marija Marković Milojev, autor originalne muzike Žordi Kuljet a autor video-materijala Migel Anhel Rajo. Za scenski pokret je zadužen Damjan Kecojević a za scenski govor Ljiljana Mrkić Popović. Tokom oktobra, ekipa predstave nastavlja rad u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u Beogradu.

Predstava je deo velikog projekta Unije teatara Evrope u kome se u koprodukcijama udružuje petnaest najznačajnijih teatarskih kuća. U perodu od godinu dana biće realizovano sedam koprodukcija koje će biti izvedene na festivalu „Finistera“ u Nacionalnom teatru u Portu (Portugal) u februaru 2023. godine.

Jugoslovensko dramsko pozorište u ovom projektu učestvuje sa Nacionalnim teatrom Katalonije iz Barselone.

Karma Portačeli Foto: Promo/JDP

Premijera je zakazana za 2. februar 2023. godine. Do kraja sezone, predstava će gostovati u Valensiji, Barseloni (jul) a već na jesen potvrđeno je učešće na pozorišnom festivalu u Madridu.

Bonus video: Bitef polifonija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar