Prvi laureat nagrade „Nebojša Glogovac“ Miodrag Dragičević

Kultura 03. apr. 202112:37 > 12:55
Podeli:
Miodrag Dragičević nagrada Nebojša Glogovac, JDP
Foto: Arhiva

Glumac Miodrag Dragičević prvi je laureat novoustanovljene Nagrade "Nebojša Glogovac", kojom je ovenčan na današnjoj proslavi Dana Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Nagradu koja nosi ime pokojnog glumca i nekadašnjeg prvaka drame Jugoslovenskog dramskog pozorišta ovaj teatar ustanovio je u znak sećanja na Nebojšu Glogovca.

– Hvala vam što je nagrada koja nosi njegovo ime pripala meni – poručio je Dragičević, primajući priznanje danas u JDP-u.

Priznanje za najbolje glumačko ostvarenje nazvano po vrsnom dramskom umetniku postaće tradicionalno i dodeljivaće se svake godine, 3. aprila na Dan JDP-a, uz već postojeće Godišnje nagrade i Nagradu za lepotu scenskog govora „Dr Branivoj Đorđević“, kao i onu iz Fonda „Branka i Mlađa Veselinović“.

Nebojša Glogovac debitovao je na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta u komadu „Lažni car Šćepan Mali“ 1993, a tri godine kasnije postao je stalni član glumačkog ansambla ovog teatra.

Na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta odigrao je uloge u brojnim komadima, među kojima su: „U potpalublju“ Vladimira Arsenijevića, Koljadina „Poloneza Oginjskog“, Šekspirov „Troil i Kresida“, „Bure baruta“ Dejana Dukovskog, „Bliže“ Patrika Marbera, Bulgakovljev „Molijer, još jedan život“, „Šine“ Milene Marković, „Hadersfild“ Uglješe Šajtinca, Nušićevo „Sumnjivo lice“, Ovidijeve „Metamorfoze“, Klajstov „Razbijeni krčag„. Poslednji put stao je na scenu ovog teatra kao danski kraljević u Šekspirovom „Hamletu“, a dobitnik je nekoliko Godišnjih nagrada JDP-a.

Preminuo je u februaru 2018. godine posle kratke i teške bolesti.

Komentari

Vaš komentar