Milka Stojanović i Jagoš Marković Foto: Goran Srdavno, Dragan Mujan/Nova.rs

Otići može, umreti ne može, kaže za Nova.rs reditelj Jagoš Marković prisećajući se operske dive Milke Stojanović, čiji je poslednji ispraćaj danas u 14 sati na Novom groblju u Beogradu.

Za Jagoša Markovića je, kako kaže za naš sajt, ona bila velika pevačica.

– Velika! Obeležila je naše vreme, mnogima od nas mladost provedenu u Narodnom pozorištu na operskim predstavama.

Imala je sve, s neskrivenim divljenjem priča Jagoš Marković.

– I taj božanstveni, ogromni, prelepi glas, i scensku pojavu, i emocije… I harizmu, i scenski autoritet i inteligenciju. Uzbudljiva i uvek živa, sada i ovde, na sceni bez praznog hoda, bez klišea, visoko vibrantna, radovala nas kao Leonora, Santuzza, Desdemona… Ali, najviše kao Toska.

I upravo je za naš portal podelio sećanje na jednu od predstava “Toska” u čijoj podeli je bila i slavna Milka Stojanović.

– I danas pamtim kad se bacila na kolena, potpuno veristički, kao u letu, u zaletu i naletu emocija usred Vissi d’ arte! Nikad to nisam video ni pre, ni posle toga. Nigde! Da se tako neko raspadne pred nama i istovremeno uzleti u više sfere.

On dodaje da je Stojanović vladala scenom a i gledalištem.

– Nisam siguran da naša sredina zna do kraja šta znači pevati glavne uloge u Metropolitenu, Skali, i ostalim kućama tog renomea. A ona ih je pevala i pročulo se da su joj klicali kad izađe na scenu “Avanti Milka”… Kao da odlazi jedno vreme i jedan sistem vrednosti – zaključio je Marković.

Milka Stojanović preminula je 1. septembra u 86. godini u Beogradu. Karijeru je počela u Verdijevom „Balu pod maskama“ 1960. u Narodnom pozorištu, a već od 1967. nastupala je u Metropoliten operi u Njujorku. Časopis “Opera News” dodelio joj je nagradu ”Golden Voice“, čime je svrstana u četiri najlepša glasa 20. veka. Internacionalni biografski centar u Кembridžu uvrstio ju je 1997. godine u enciklopediju „Кo je ko u muzici“.

Milka Stojanović počivaće u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu. 

Bonus video: Aplauz za balet ko to tamo peva