Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Poslednji ispraćaj operske dive Milke Stojanović zakazan je za sredu, 6. septembra, u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Opelo će početi u 13.30 časova u Crkvi Svetog Nikole, a sahrana je zakazana za 14 sati.

Milka Stojanović (1937 -2023) bila je čuvena operska pevačica rodom iz Beograda. Paralelno sa studijama svetske književnosti pohađala je operski studio u kome je učila pevanje kod Zdenke Zikove, a usavršavala se i kod Zinke Кunc, zvezde Metropoliten opere, kao i kod prof. Di Luga iz milanske Skale.

Debitovala je u ulozi Amelije u Verdijevom „Balu pod maskama“ 1960. godine u nacionalnom teatru, a od 1967. je nekoliko godina nastupala u Metropoliten operi u Njujorku.

Dobitnica je najuglednijih priznanja kod nas i u inostranstvu. Časopis “Opera News” iz Njujorka dodelio joj je nagradu ”Golden Voice“, na osnovu mišljenja stručne javnosti i operske publike, čime je svrstana u četiri najlepša glasa 20. veka. Internacionalni biografski centar u Кembridžu uvrstio ju je 1997. godine u enciklopediju „Кo je ko u muzici“. Bila je udata za operskog pevača Živana Saramandića. Preminula je 1. septembra 2023. u Beogradu.

Bonus video: Kristijan Bejl

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar