Foto:Screenshot/YouTube/tv valjevo plus/Shutterstock

Valjevski džez fest nije ničiji privatni festival da bi bio ukinut voljom jednog čoveka, ističe saksofonista Jovan Maljoković, jedan od osnivača ove tradicionalne manifestacije nakon odluke gradonačelnika Valjeva da za 36. izdanje iz gradskog budžeta ne bude izdvojen ni dinar.

Među Valjevcima i ljubiteljima džeza širom zemlje odjeknula je vest da je gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović (SNS) dva dana pre ukidanja vanrednog stanja doneo odluku da se Valjevskom džez festu iz gradskog budžeta ne da ni dinara od prethodno predviđenih 3,5 miliona. Ova odluka objavljena je i u Službenom glasniku grada. Među Valjevcima i u lokalnim medijima može se čuti da je ovakva odluka gradonačelnika „osveta“ za to što je na istom festivalu prošle godine bio izviždan.

 

 

U Savetu Valjevo džez festa, i sami zatečeni ovakvom odlukom, održali su hitan sastanak, nakon čega je poručeno da će festivala biti „i ove i svih narednih godina“.

– To je samo njegova samovolja. Jedini razlog može da bude to što je izviždan prošle godine, samo to je u pitanju i možda još nešto. Valjevo džez fest održavan je u kontinuitetu 35 godina, čak i za vreme bombardovanja – kaže Aleksandar Urošević, predsednik Saveta.

Urošević ističe da su, kada su preuzeli organizovanje festivala, imali viziju da ga podignu i u sve uključe i edukativnu notu, namenjenu deci i mladima, pa je prošle godine na otvaranju pevalo 200 dece i izvedena je parada u centru grada po uzoru na njuorleanske, što je dodatno animiralo novu publiku. Važan segment su, dodaje on, i radionice gde naši vrhunski džez muzičari, poput Ivana Švagera, Stjepka Guta, Lazara Tošića i Jovana Maljokovića, rade sa mladima. Ove godine trebalo je da Fredi Stanisavljević i Stjepko Gut održi radionicu o big bendu sa studentima muzike.

Maljoković: Zgranut sam, novac ne može da bude razlog

– Kada sam čuo pre dva dana da se festival ukida ili otkazuje jer nema novca bio sam zgranut. Festival sa tako dugom tradicijom i dometima ukida se voljom jednog čoveka. Festival pripada Valjevu, taj festival je poklon gradu od grupe ljubitelja i zaluđenika za džez. Stekao je ugled i održavao ga godinama, na njemu su svirali najbolji džez muzičari sa ovih prostora, svi su dolazili. Valjevo je disalo u znaku džeza i sad nekome pada napamet da to ukida. Niko nema prava da to uradi, osim samih građana Valjeva – jasan je Jovan Maljoković, jedan od osnivača Valjevo džez festa.

Desilo se u istoriji Džez festa dugoj 36 godina, kaže Maljoković, da direktor dan uoči početka pošalje obaveštenje da se festival ukida, ali su muzičari došli i svirali u hotelu.

– Valjevci ne treba da brinu, neka budu sigurni da novca ima i da će festival biti održan čak i ako grad ne da ni dinara. Festival može da se održi i na ulici ako ti koji su umislili da mogu da ga ukinu ne daju ni prostor. Ne zanima me ni ko je gradonačelnik, ni koja je partija na vlasti, jednostavno ne smemo da gasimo svetla u Srbiji, da ih gasimo ukidanjem uspešnih festivala – ističe Maljoković.

Jovan Maljoković Foto: N1

Na pitanje da li je za 32 godine, koliko je bio umetnički direktor, i ranije bilo pritisaka iz političkog miljea, Maljoković kaže da nije bilo direktnih pritisaka, ali je bilo pokušaja da se utiče na program festivala. To je jednim delom, dodaje, uslovilo i njegovu odluku da ode sa mesta umetničkog direktora.

– To je džez festival, on ima svoju publiku i svoj smisao, ali je bilo pokušaja da se on komercijalizuje i da se tu dovode pevači koji se nikako ne mogu podvesti pod džez. Dolazili su mnogi naši muzičari, a ima ih svuda u svetu, i u Njujorku, i u Bostonu, i u Gracu i drugde, i nikada u pitanju nije bio novac. Kada sam video da hoće da daju grdne pare pevačima koji ne spadaju u svet džeza, a da džezeri sviraju za male honorare, odlučio sam da sve to prepustim mlađima – kaže Maljoković.

I ponovo je tu, da podrži festival. A u Savetu festivala, navodi sadašnji umetnički direktor Milan Nedeljković, jedinstveni su u odluci da on bude održan.

– Normalno je da festival nije mogao da bude održan sada zbog svega što se dešava, ali može da bude održan i u oktobru, novembru – zaključuje Maljoković.

„Festivala će biti taman nas hapsili“

Slično misli i Aleksandar Urošević, navodeći da sale budu pune kada svira Big bend, da se na sešnima okuplja 300 do 400 ljudi, a da je među njima i mnogo mladih, zbog čega, kako kaže, vredi truditi se oko festivala.

Jedan od osnivača Valjevo džez festa, doktor Voja Milutinović, preminuo je ove godine i namera organizatora bila je da mu posvete koncert na kom bi se svirale i njegove kompozicije i muzika za pozorišta koju je radio. Njegova porodica, dodaje Urošević, takođe je pogođena odlukom da se festival ukine.

Foto:Shutterstock/ S. Kuelcue

U međuvremenu je, prema informacijama koje imaju u Savetu, valjevski Centar za kulturu odgovorio Ministarstvu kulture da se festival otkazuje, čime je i pomoć republike u održavanju smotre dovedena u pitanje. Organizatori se, kako kaže Urošević, nadaju da će gradski odbornici imati dovoljno sluha da ne podrže odluku gradonačelnika kada se o njoj bude glasalo na Skupštini grada. Osim toga, napominje on, podrška organizatorima stiže sa svih strana, a javilo i mnogo potencijalnih sponzora.

– Festivala će biti, u to budite ubeđeni, taman nas hapsili – zaključuje Urošević.

Gradonačelnik: Pošaljite pitanja mejlom

Više naših pokušaja da porazgovaramo sa gradonačelnikom Valjeva Slobodanom Gvozdenovićem o Valjevskom džez festu i čujemo njegovu stranu završili su se sa – polovičnim uspehom.

Slobodan Gvozdenović Foto: Printscreen/YouTube/tv valjevo plus

U njegovom kabinetu rekli su nam pre podne, kada smo rekli zbog čega zovemo, da je gradonačenik na sastanku i da će nam se neko javiti kasnije. Sat i po kasnije niko se više nije odazivao na telefon u kabinetu. Kada se javio na mobilni telefon, Gvozdenović je rekao da je i dalje na sastanku i da ga pozovemo kasnije.

Kada smo ga pozvali oko 15.30 sati i pitali da li se sastanak završio, gradonačelnik je odgovorio da „kao da smo gledali u kuglu, jer upravo jeste“, a kada smo pokušali da mu postavimo pitanja zatražio je da mu ih pošaljemo mejlom. Dodao je i da danas više ne radi, da je „rad od majmuna stvorio čoveka, a od čoveka pravi konja“ i da će nam na pitanja odgovoriti sutra.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare