Foto:PROMO/ULUS

Izložbu slika Sretka Divljana, pod nazivom "Kruna", biće otvorena 16. jula u Galeriji Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS), najavljeno je iz tog udruženja.

Sretko Divljan pripada generaciji umetnika koja je umetničke veštine učila od Miodraga Rogića, Stojana Ćelića, Boška Karanovića, istaknutih profesora beogradske Likovne akademije.

Od svojih profesionalnih početaka do danas, Divljan neguje autentičnu likovnu estetiku koju su pojedini likovni kritičari okarakterisali kao „divljanizam“.

Slike, koje će biti izložene u Galeriji ULUS, nastale su u poslednjih par godina.

„Figure i likovi portretnog tipa, koji se pojavljuju, ne mogu da ponesu ni jedan od poznatih – izama, svi oni pripadaju jedinstvenom slikarskom opusu Sretka Divljana. Uprkos oštrim, ponekad geometrizovanim formama, slike toplog, raskošnog kolorita, brakovski podsećaju na tradicionalni portret realnih slikanih osoba. Majstorske višefiguralne kompozicije, izvedene u snažnoj ekspresiji koja kompoziciji slike obezbeđuje moćnu dinamiku, uporedivu samo sa dinamikom sličnih radova velikih prethodnika Sretka Divljana: Pabla Pikasa, Žorža Braka…“, napisala je istoričarka umetnosti Slavica Vinčić u katalogu izložbe.

Moja dama i koza, akrilik na platnu, 2018, Foto:PROMO/ULUS

Ona je ocenila da se u ukupnom slikarskom stvaralaštvu Sretka Divljana nazire i komunikacija njegove slike sa svetom dečjih crteža.

„Ovo nije puka slučajnost već deo višedecenijskog bavljenja likovnim doživljajem i naučno-psihološkim izražavanjem putem crteža dece predškolskog i nižeg školskog uzrasta, kao i analizom unutrašnjeg stanja deteta, njegovim ponašanjem i odnosom sa okolinom. Na tu temu profesor Sretko Divljan štampao je petnaestak monografija iz oblasti metodike rada sa decom i razvoju njihove emotivne i likovne inteligencije. Kao profesor likovne kulture u gimnaziji, predavao je i kao redovni profesor metodike nastave likovne kulture na Učiteljskom fakultetu gde je bio i dekan u nekoliko mandata“, istakla je Slavica Vinčić.

Akt i crni ovan, ulje na platnu, 2017, Foto:PROMO/ULUS

O nazivu izložbe, Vinčić je napisala: „U ULUS-ovoj galeriji otvaramo izložbu radova nastalih u poslednjih nekoliko godina, tako ova izložba postaje kruna umetnikovog rada. Istovremeno, krunom može da se nazove i sveukupno dosadašnje stvaranje Sretka Divljana u trajanju od više decenija, u prilog srpskog krunisanog i nekrunisanog kulturnog nasleđa“.

Sretko Divljan, rođen 1946. u Novoj Pazovi, završio je Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu 1973. godine. Na istom fakultetu magistrirao je 1975. godine. Član je ULUS-a od 1974. godine.

Izlagao na više od 70 kolektivnih izložbi (između ostalog i na Oktobarskom salonu) i priredio preko 40 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Izložba u Galeriji ULUS biće otvorena do 28. jula.

Komentari

Svi komentari (0)