Foto: Bojana Janjić

Izložba "To se nije dogodilo" sekcije proširenih medija ULUS otvorena je sinoć u Bioskopu Balkan, uz nastupe Nenada Jeremića, Višnje Janošević, Aleksa Zaina, Markiza De Sada i Dekadenca, Joane Knežević, Marka Nektana i Nataše Milojević, a prikazan je i deo snimka Kralja Čačka iz SKC Kragujevac.

Postavkom se obeležava jedan vek od objavljivanja prvog broja časopisa „Zenit“, međunarodne avangardne revije za umetnost i kulturu, ali i pola veka od smrti Ljubomira Micića, njegovog osnivača i urednika. Želja koordinatora jeste da publika u mnoštvu radova izdvoji one koji proširuju horizonte i povezuju početak 20. veka sa sadašnjim trenutkom. Izbor dela prikazanih na izložbi oličava potrebu da se iskorači u neizvesnu slobodu traganja za smislom umetničkog rada kao i poigravanja jezikom i kodovima, kao što je to baština zenitizma.

Foto: Bojana Janjić

„Radujemo se značajnom broju umetnika koji učestvuju na ovoj izložbi i pažnji koja je usmerena na Zenit i Ljubomira Micića. Meni lično je bitna paralela podsećanja na period dvadesetih godina prošlog veka, u kojem je časopis objavljivan i gotovo istovremeno na Kalemegdanu podignut paviljon Cvijeta Zuzorić, ali i kada je zgrada Bioskopa Balkan pripadala kulturnom životu prestonice“, kazala je Ksenija Samardžija, direktorka Fondacije Saša Marčeta na otvaranju.    

U selekciji je izdvojeno oko 70 radova pedeset autora, među kojima su: Massimo Avantigiatto (Italija), Anka Arsenić, Arion Asllani, Boško Atanacković, Marijan Andrejević, Toni Aničin, Veselin Banjević, Maja Beganović i Zoran L. Pantelić, Danica Bićanić, Jelena Bokić, Jovana Braletić, Dajana Damjanović, Mirjana Đorđević-Thaler, Aleksandra Đukić, FAMA (Italija),  Sana Garić, Milana Gavrilov, Aleksandar Gligorijević, Mladen Hrvanović, Ivana Ivković, Nenad Jeremić, Petar Jončić, Jovan Jović, Tanja Juričan, Gordana Kaljalović, Branka Kuzmanović, Tanja Ličina, Božidar Mandić, Nenad Marić (Kralj Čačka), Vlada Milinković, Mina Milosavljević, Gertrude Moser-Wagner (Austria), Ivica Nikolac (Hrvatska), Maria Nova (Poljska), Đorđe Odanović, Allan Parker (Velika Britanija), Zvonko Petrović, Saša Petrović, Ana Piljić-Mitrović, Darinka Pop-Mitić, Marija Popović, Jasmina Prodanović, Darija S. Radaković, Ivana Ranisavljević, Mihailo Ristić, Đorđe Stanojević, Jana Stojaković, Nina Šumarac, Igor Toholj, Filip Trnavac, Eva Ursprung – Doris Jauk- Hinz (Austrija), Gabriela Vasić, Mihailo Vasiljević, Vladimir Veljašević, Snežana Vujović Nikolić, Elena Strok (Hrvatska), Josipa Škrapić (Hrvatska), Darko Vukić.

Foto: Bojana Janjić

Na izložbi koja će trajati do 5.avgusta publika će imati priliku da pogleda i tematsku celinu posvećenu zenitističkom pozorištu „Treveleri / Zabrežje mladoZenitizam“, a vođenje kroz postavku zakazano je za sutra od 14 sati, dok večeras i u nedelju od 18 posetioce očekuju razgovori sa umetnicima.