Mate Đ. arhiva autora, 2020, Foto: Kuća Legata

Ižložba radova slikara Mate Đorđevića biće otvorena 5. novembra u 20 časova u Kući Legata u Knez Mihailovoj. Na više od 300 metara kvadratnih, i u pet soba autor će beogradskoj publici prikazati slike i crteže, saopštili su organizatori

Izložba će obuhvatiti radove velikog formata kao i radove manjih dimenzija nastale od 2011. do 2020. godine. Tokom trajanja izložbe publika će moći da vidi jedan od najpotpunijih izlagačkih poduhvata ovog mladog autora.

Mate Đorđević, Nyctophilia, 160x200cm ulje na platnu 2020.Foto: Mate Kuća Legata

“Čini mi se da sam tri godine pokušavao da realizujem ovakav tip izložbe u Beogradu. U međuvremenu, pod testom vremena, sve se promenilo i trenutno me kopka kako će se sve to čitati sa zidova. Hvala pre svega ovoj instituciji kulture i ljudima koji nisu odustali od mene i učinili da je moguće da se desi „nemoguće“… nažalost ne baš pod sjajnim okolnostima. Kad to kažem, mislim pre svega na „monstruoznost“ epidemije i njene posledice. No, treba se čuvati, raditi i delovati. Ovo je moj mali doprinos“, izjavio je autor, povodom izložbe.

Nyctophilia, 190 x 300cm, ulje na platnu 2020. Foto: Kuća Legata

Izložbu će otvoriti direktor Kuće Legata Filip Brusić Renaud i pisac Muharem Bazdulj.

Izložba će trajati do 26. novembra.

Mate  Đorđević (37) rođen je u Beogradu. Od 2014. godine živi na relaciji Beograd-Pariz. Dobitnik je Nagarade za crtež Vladimir Veličković, tri puta je bio rezident programa Francuske Akademije nauka i umetnosti.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar