Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Performansom Monument: No One Ist Lost umetnice Ivane Ivković otvorena je sinoć izložba "EVROVIZION.CROSSING STORIES AND SPACES" u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu.

Na svečanom otvaranju postavke, u organizaciji IFA (Institut für Auslandsbeziehungen), performans koji je izveden nastavak je multimedijalnog istraživanja umetnice u kojem stvara „žive slike“ u specifičnim kontekstima i mestima. S obzirom da pitanja identiteta i rodnih stereotipa zauzimaju značajno mesto u delu Ivane Ivković i na otvaranju izložbe koristila je polunago telo kao performativni instrument. 

Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Na izložbi, čije su kustoskinje Sanja Kojić Mladenov i Sabina Klem, svoje radove predstavljaju umetnici: Nevin Aladağ, Igor Bošnjak, Vajiko Chachkhiani, Lana Čmajčanin, Johanna Diehl, Petrit Halilaj, Ivana Ivković, Janine Jembere, Vladimir Miladinović, Henrike Naumann, Emilija Škarnulytė, Selma Selman, Slavs and Tatars, i Adnan Softić.

Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Ova postavka bavi se aktuelnom društveno-političkom situacijom u Evropi i idejom evropskog identiteta, sa fokusom na manje vidljive i marginalizovane geopolitičke i kulturne prostore.

Na otvaranju su se prisutnima obratili Branislava Sekulić, direktorka Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, Frank Bauman, direktor Gete instituta u Srbiji i Sanja Kojić Mladenov, kustoskinja izložbe.

– Ova izložba predstavlja put u drugačiju perspektivu. Prozor u nove mogućnosti. Tumači nasleđe i budućnost evropskog čoveka kroz vizuru 14 umetnika iz Evrope, od čega i iz Srbije i regiona – kazala je Branislava Sekulić, direktorka Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, dok je Frank Bauman, direktor Gete instituta u Srbiji poručio da su predstavljena međunarodna umetnička dela specijalna producirana za tu izložbu:

– Na šestogodišnjem putovanju kroz različite evropske gradove, mahom uz izbegavanje „dežurnih metropola“, fokus je uvek na Evropi uz umetničku diskusiju o gorućim socijalnim, ekološkim i kulturnim pitanjima. 

Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Kustoskinja postavke je istakla da su u fokus stavili prostore jugoistočne i istočne Evrope, odnosno mesta koja na međunarodnoj umetničkoj sceni imaju donekle podređenu ulogu:

– Cilj nam je bio da ukažemo na postojeće problematične odnose, osvetlimo specifične progresivne impulse lokalnih umetničkih scena, te otvorimo prostore za aktivnu međusobnu saradnju. Kokreativna izložba će biće predstavljena u 12 gradova Evrope – najavila je Sanja Kojić Mladenov.

Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Izložbu, koja će trajati do 27. februara naredne godine, čine i putujuća biblioteka i internet prezentacija projekta. 

Bonus video:

Izložba povodom 100 godina od rođenja Radeta Markovića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar