Foto: Promo

Izložba "Lidija Pilipenko", posvećena velikoj balerini i koreografkinji, biće otvorena u utorak, 30. marta u Muzeju Narodnog pozorišta, saopšteno je iz ove institucije.

Autorka izložbe posvećene Lidiji Pilipenko je Milena Jauković, a na otvaranju postavke u utorak od 18 časova govoriće Ivana Vujić, upravnica Narodnog pozorišta, Konstantin Kostjukov, direktor baleta ove institucije, kao i autorka.

Pilipenko je bila jedna od najvećih srpskih balerina i koreografkinja. Rođena 1938. godine, ceo život je posvetila baletu. Srednju baletsku školu završila je u Beogradu, a usavršavala se u Londonu. Gostovala je u Tokiju, Londonu, Parizu, Lozani i Atini, a tokom bogate karijere igrala je u baletima „Labudovo jezero“, „Čudesni mandarin“, „Karmen“, „Don Kihot“, „Žizela“, „Začarana lepotica“…

Kao koreografkinja na muziku domaćih kompozitora postavila je balete „Banović Strahinja“, „Jelisaveta“, „Večiti mladoženja“, „Izbiračica“, kao i „Samson i Dalila“, „Dama s kamelijama“, „Ljubav čarobnica“ a za neke od njih je i nagrađivana. 

Za života je ovenčana Nagradom za životno delo i priznanjem „Dimitrije Parlić“, koje dodeljuje Udruženje baletskih umetnika Srbije. Takođe,  bila je laureat i Nacionalnog priznanja za sveukupni doprinos kulturi Republike Srbije.

Preminula je 3. jula 2020. u Beogradu u 82. godini. Samo godinu dana ranije ostala je bez sina, glumca Igora Pervića.