Podeli:
Lidija PIlipenko, Foto: Pritnscreen/YouTube/RTS Prikazuje

Jedna od najvećih srpskih balerina i koreografkinja Lidija Pilipenko preminula je danas u Beogradu u 82. godini, objavilo je Narodno pozorište u Beogradu na svom "Fejsbuk" profilu.

Rođena 8. februara 1938. godine, Lidija Pilipenko je ceo svoj život posvetila baletu i Narodnom pozorištu u kome je stvarala, prvo kao balerina, a kasnije kao koreografkinja.

Srednju baletsku školu završila je u Beogradu, a usavršavala se u Londonu. Gostovala je u Tokiju, Londonu, Parizu, Lozani i Atini.

Igrala je u baletima “Labudovo jezero”, “Čudesni mandarin”, “Karmen”, “Don Kihot”, “Žizela”, “Začarana lepotica” i drugim.

“Njena posvećenost baletskoj umetnosti bila je nesvakidašnja, iskrena, maštovita, sa dubokom umetničkom porukom i zato će njeni baleti ostati nezaboravni, a njen doprinos ovoj umetnosti neizbrisiv”, ističu u Narodnom pozorištu.

Posle specijalizacije u Londonu kod Ninet de Valoa i briljantne karijere primabalerine beogradskog Baleta, Lidija Lidija Pilipenko je naglo izbila među vodeće koreografe u zemlji.

Na muziku domaćih kompozitora postavila je balete „Banović Strahinja“ i „Jelisaveta“ Zorana Erića u Beogradu, a „Večiti mladoženja“ i „Izbiračica“ Zorana Mulića u Novom Sadu.

Za predstavu „Banović Strahinja“ nagrađena je na Bijenalu u Ljubljani 1981. godine, a priznanja je dobila i za koreografije baleta „Jelisaveta“ i „Večiti mladoženja“.

Veoma uspešno postavila je i balete „Samson i Dalila“, „Dama s kamelijama“, „Ljubav čarobnica“, „Ohridska legenda“, „Nečista krv“…, navode u nacionalnom teatru.

Dobitnik je Nagrade za životno delo (2001) i Nagrade „Dimitrije Parlić“ (2004), koje dodeljuje Udruženje baletskih umetnika Srbije, kao i Nacionalnog priznanja za sveukupni doprinos kulturi Republike Srbije (2007).

Prošle godine je ostala bez sina, glumca Igora Pervića, koji je preminuo 23. aprila 2019.

Vreme i mesto sahrane Lidije Pilipenko biće naknadno objavljeni.

Komentari

Vaš komentar