Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Izložba "Direktna umetnost, iskustvo Ist Vilidža", koja donosi dela Vesne Golubović i Zorana Grebenarovića, otvorena je sinoć u beogradskoj galeriji B2.

„U Ist Vilidžu sam videla kako se umetnost živi“, reči su Vesne Golubović zabeležene u katalogu izložbe „Direktna umetnost, iskustvo Ist Vilidža„, dok se Zoran Grebenarović, koji je preminuo 2019. godine, prisećao svojih njujorških dana uz reči da je na tom mestu „umetnost bila naša i svačija“.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Ova postavka se upravo kroz odabrane radove dvoje naših umetnika, koji su živeli i stvarali jedno vreme u Njujorku, bavi fenomenom Ist Vilidža u periodu od 1980. do 1990. godine.

U to doba u ovom njujorškom kvartu umetnost je mogla da se doživi na ulici, dokovima, u i na vozovima, stanicama postavši tako javna i direktna, a ne elitistička.

Umetnost i život bili su tada neraskidivo povezani, a zvezde scene Ist Vilidža, poput Vojnaroviča, Ajnsa, Heringa, Baskijata, istraživali su svoje ideje u zajedničkim prostorima.

Iako je ta specifična sredina u to doba iznedrila nove umetničke prakse, beogradska publika na izložbi ima priliku da vidi i unikatnu poetiku na delima Zorana Grebenarovića i Vesne Golubović, konstituisanu u okviru „Vizantijske estetike“, zapravo duhovne prakse ovaploćene u slici.

Otvaranju postavke prisustvovali su spisateljica i književna kritičarka Nina Živančević, koja je i inicijator izložbe, istoričari umetnosti Ješa Denegri, Irina Subotić…

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Za 9. jul od 18 sati u galeriji B2 planiran je susret sa Ninom Živančević koja će, kao svedok tog vremena, preneti posetiocima svoja iskustva iz njujorškog Isti Vilidža.

Izložba „Direktna umetnost, iskustvo Ist Vilidža“ trajaće do 21. avgusta.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar